Σελίδες

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Σπουδές στο εξωτερικό

06/07/2016

University of Oxford


Τα δίδακτρα, το κόστος ζωής, οι απαιτήσεις και οι προοπτικές

ΤΟ ΒΗΜΑ, 15/09/2013


Σπουδές στο εξωτερικό
Η Βρετανία εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για σπουδές τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Το υψηλό επίπεδο σπουδών, σε συνδυασμό με τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο – του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης -, προσελκύει χιλιάδες σπουδαστές και ερευνητές κάθε χρόνο, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από την Ελλάδα.
Τα δίδακτρα (σε ετήσια πάντοτε κλίμακα) των αγγλικών πανεπιστημίων κυμαίνονται από 6.000 στερλίνες (7.096 ευρώ) ως 9.000 στερλίνες (10.645 ευρώ). Στην Ουαλλία και στη Βόρεια Ιρλανδία τα δίδακτρα παραμένουν στα χαμηλά επίπεδα των προηγουμένων ετών, περίπου 3.575 στερλίνες (4.228 ευρώ), με χρηματοδότηση κατά περίπου 50% από το κράτος. Μόνη εξαίρεση αποτελεί η Σκωτία, όπου τα δίδακτρα παραμένουν μηδενικά και καλύπτονται από το κράτος. Τα έτη φοίτησης κατά μέσο όρο είναι τα τρία έτη, εκτός από τη Σκωτία, όπου οι σπουδές διαρκούν τέσσερα έτη.
Μπορεί τα ποσά αυτά να είναι ιδιαίτερα υψηλά, αλλά όλοι οι σπουδαστές μπορούν εύκολα να καλύψουν τα δίδακτρά τους με τη λήψη κρατικού δανείου, το οποίο δίνεται άμεσα με την εγγραφή στο πανεπιστήμιο,  ενώ η αποπληρωμή του δανείου αρχίζει από τη στιγμή που ο απόφοιτος εργάζεται και λαμβάνει ετήσιες αποδοχές πάνω από 21.000 λίρες (περίπου 24.000 ευρώ).
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να αποστείλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά από τις 15 Σεπτεμβρίου ως και τις 15 Ιανουαρίου, μέσω του διαδικτυακού τόπου http://www.ucas.com, με την υποβολή του απολυτηρίου λυκείου μαζί με τη βεβαίωση πρόσβασής τους για την επιτυχή συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις και πιστοποιητικό ανωτέρας παιδείας (GCE A-Level ή Foundation). Βέβαια οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσκομίσουν και πιστοποιητικό γλωσσομάθειας της αγγλικής γλώσσας (Advanced και Proficiency) του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Για τις σχολές καλών τεχνών, μουσικής και αρχιτεκτονικής οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν και πορτφόλιο.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα άκρως φιλόξενο πολυπολιτισμικό μέρος, το οποίο φιλοξενεί αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ξένους φοιτητές κάθε χρόνο. Εξαιτίας αυτού παρέχει το ιδανικότερο και ασφαλέστερο περιβάλλον για σπουδαστές από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.
info:
Γαλλία
Περισσότεροι από 280.000 ξένοι φοιτητές, δηλαδή περίπου το 12% του συνόλου, επιλέγουν τη Γαλλία για να σπουδάσουν, καθιστώντας την την τέταρτη χώρα υποδοχής φοιτητών παγκοσμίως, έπειτα από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία.
Το γαλλικό σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης στηρίζεται σε μεγάλη ποικιλία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες που προσφέρονται στους φοιτητές, στο σύνολο των γνωστικών αντικειμένων (Οικονομικά, Καλές Τέχνες, Ιστορία της Τέχνης, Φιλολογία, Νομικά, Μετάφραση, Διερμηνεία, Μηχανολογία).
Για την εισαγωγή σε γαλλικό πανεπιστήμιο απαιτούνται η κατοχή του τίτλου «Baccalauréat», ο ισότιμος του οποίου είναι το απολυτήριο γενικού λυκείου, και η επιτυχής συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις, χωρίς όμως να τίθεται όριο κατώτατης βαθμολογίας.
Παράλληλα οι υποψήφιοι φοιτητές θα πρέπει να γνωρίζουν τη γαλλική γλώσσα σε επίπεδο Β2, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς. Παρ’ όλα αυτά δίνεται η δυνατότητα σε όσους γνωρίζουν τα γαλλικά αλλά δεν διαθέτουν κάποιο πιστοποιητικό γλωσσομάθειας να εξεταστούν σε ένα τεστ γνώσεων (TCF, TEF), από το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, το οποίο αναγνωρίζεται από τα γαλλικά πανεπιστήμια.
Επίσης οι υποψήφιοι θα πρέπει να συντάξουν μια επιστολή στα γαλλικά, στην οποία θα αναπτύσσουν τους λόγους για τους οποίους επέλεξαν την κατεύθυνση σπουδών  (lettre de motivation). Οι αιτήσεις αποστέλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδαhttp://www.admission-postbac.fr, από τις 20 Ιανουαρίου ως τις 20 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια παρακολούθησης της Γ’ Λυκείου. Σε αυτή την online αίτηση θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν με  σειρά προτίμησης ως 12 πανεπιστήμια, ενώ τα έγγραφα – δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι μεταφρασμένα είτε από το υπουργείο Εξωτερικών είτε από το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Ο βασικός κύκλος σπουδών στη Γαλλία είναι τα τρία χρόνια, ο πρώτος πανεπιστημιακός τίτλος σπουδών είναι το «Licence».
Αναφορικά με το οικονομικό σκέλος, οι προπτυχιακές σπουδές είναι δωρεάν, με το μόνο κόστος να είναι αυτό της εγγραφής, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 177 ευρώ ετησίως.
Το κόστος ζωής στο Παρίσι είναι αισθητά ακριβότερο αναλογικά με την Ελλάδα και υπολογίζεται σε 1.200 ευρώ, ενώ οι συνθήκες είναι καλύτερες στην επαρχία, όπου το κόστος διαβίωσης ανέρχεται σε 800 ευρώ τον μήνα.
Οσον αφορά τη στέγαση, οι φοιτητές μπορούν να υποβάλουν αίτηση από 15/1 ως 15/4 σε μια δημόσια πανεπιστημιακή εστία (www.cnous.fr), εκτός από το Παρίσι, όπου ο αριθμός των θέσεων είναι πάρα πολύ περιορισμένος σε σχέση με τη ζήτηση. Μπορούν εν τούτοις να απευθυνθούν και στις ιδιωτικές φοιτητικές εστίες (www.adele.org), το ενοίκιο των οποίων όμως κυμαίνεται από 400 ως 700 ευρώ.
info:
Γερμανία
Η επιστήμη και η έρευνα κατέχουν μακρά παράδοση στη Γερμανία, με παλαιότερο πανεπιστήμιο αυτό της Χαϊδελβέργης, το οποίο ιδρύθηκε το 1386. Σήμερα υπάρχουν στη Γερμανία συνολικά 371 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα οποία βρίσκονται σε 170 σημεία της γερμανικής επικράτειας. Συνολικά προσφέρονται πάνω από 13.000 προγράμματα σπουδών, 800 εκ των οποίων απευθύνονται ιδιαίτερα σε φοιτητές από χώρες του εξωτερικού.
Η πλειονότητα των γερμανικών πανεπιστημίων (207) σχετίζεται με τις εφαρμοσμένες επιστήμες, προσφέροντας ακαδημαϊκή και επαγγελματική κατάρτιση, μάλιστα οι συμφωνίες διεπιστημονικής συνεργασίας με πολυεθνικές εταιρείες ή ερευνητικά ιδρύματα αποτελούν συνήθη πρακτική και συμβάλλουν σίγουρα στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πτυχιούχων. Εκατόν δέκα ανώτατα ιδρύματα είναι πανεπιστήμια, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τεχνολογικά πανεπιστήμια, ενώ υπάρχουν και 55 σχολές μουσικής, καλών τεχνών και κινηματογράφου.
Για την εισαγωγή σε κάποιο γερμανικό πανεπιστήμιο, οι φοιτητές θα πρέπει να προσκομίσουν το απολυτήριο λυκείου με βαθμούς πάνω από τη βάση στα μαθήματα κατεύθυνσης, τη βεβαίωση πρόσβασης για την επιτυχή συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις καθώς και παρακολούθηση μαθημάτων συναφούς αντικειμένου με τη σχολή που επιλέγουν.
Για σπουδές σε σχολές καλών τεχνών και μουσικής οι ενδιαφερόμενοι αποστέλλουν και πορτφόλιο με υλικό ή συμμετέχουν σε εισαγωγικές εξετάσεις. Αναφορικά με τη γλωσσική επάρκεια στη γερμανική γλώσσα, χρειάζεται πιστοποίηση της γνώσης της γερμανικής (TestDaf-Niveaustufe 4 ή DSH), όμως τα γερμανικά δεν αποτελούν προαπαιτούμενο για την είσοδο σε πολλά διεθνή προγράμματα σπουδών, εφόσον στα αρχικά, τουλάχιστον, εξάμηνα η διδασκαλία γίνεται εν μέρει ή και εξ ολοκλήρου στα αγγλικά, για τον λόγο αυτόν συχνά απαιτείται η εξακρίβωση των κατάλληλων ικανοτήτων στα αγγλικά (συνήθως τίθεται η προϋπόθεση εξέτασης TOEFL ή IELTS).
Οι αιτήσεις για τα προπτυχιακά προγράμματα αποστέλλονται απευθείας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, για το χειμερινό εξάμηνο ως τις 15 Ιουλίου και για το εαρινό ως τις 15 Ιανουαρίου. Για τις ιατρικές και φαρμακευτικές σπουδές οι αιτήσεις αποστέλλονται στο Ιδρυμα Διαχείρισης Θέσεων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Stiftung für Hochschulzulassung – SfH).
Τα περισσότερα γερμανικά πανεπιστήμια χρηματοδοτούνται από το κράτος, μερικά ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας (Αμβούργο, Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, Βαυαρία κτλ.) καθιέρωσαν ωστόσο την εισαγωγή περιορισμένου ύψους διδάκτρων, το οποίο υπολογίζεται σε 500 ευρώ ανά εξάμηνο.
info:


Oxford University Coat Of Arms.svg
Coat of Arms of Oxford University


Τα καλύτερα πανεπιστήμια για σπουδές στην Ευρώπη

Από Κωνσταντίνα Πελώνη
Στις 24 Μαΐου 2016
Αν αποφασίσεις να συνεχίσεις τις σπουδές σου σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού, σίγουρα θα έχεις και άλλους Έλληνες συμφοιτητές μαζί σου. Το ποσοστό των φοιτητών που φεύγουν από την Ελλάδα για να εισαχθούν σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού, είναι αρκετά υψηλό. Αυτό είναι φυσικό, αφού η χώρα μας περνάει τα τελευταία χρόνια κρίση σε πολλούς τομείς. Άμεσο αποτέλεσμα αυτού είναι οι απόφοιτοι και όχι μόνο, να καταφεύγουν σε πόλεις του εξωτερικού για να συνεχίσουν ή ν” αρχίσουν τις σπουδές τους. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, οι συμπατριώτες μας κατευθύνονται κατεξοχήν στη Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία,τη Σουηδία και τη Γερμανία όπου προσφέρονται πολλά αγγλόφωνα εκπαιδευτικά προγράμματα. Όμως, επειδή για τις περισσότερες ελληνικές οικογένειες το  «ταμείον είναι… μείον», οι Έλληνες αναζητούν κυρίως τις υποτροφίες.

Η απόφαση να σπουδάσεις στο εξωτερικό είναι αφενός δύσκολη και αφετέρου θέλει αρκετή αναζήτηση, ώστε να είσαι πλήρως ενημερωμένος/η  για τη χώρα και τη σχολή που θα επιλέξεις. Το mycampus.gr έκανε μια έρευνα γύρω από τις σπουδές στο εξωτερικό και συγκεκριμένα για τα καλύτερα πανεπιστήμια που υπάρχουν στην Ευρώπη. Το άρθρο έχει τρεις κατηγορίες: 
  1. Δωρεάν σπουδές στην Ευρώπη
  2. Τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης με υποκατηγορίες
  • πόσο κοστίζουν τα δίδακτρα και
  • η διαμονή στη χώρα και τέλος
    3. Οι 2 χώρες που προτείνει η ομάδα του mycampus.gr να ξεκινήσεις τις σπουδές σου!
1η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Σουηδία – Malmö University
H Σουηδία είναι από τις πιο αναπτυγμένες οικονομικά χώρες της Ευρώπης, με πολλές επιχειρήσεις και διεθνείς εταιρείες. Το υψηλό βιοτικό επίπεδο δεν πρέπει να τρομάζει τους φοιτητές αφού το κόστος διαβίωσης βρίσκεται σε λογικά πλαίσια. Η κυβέρνηση της Σουηδίας επιχορηγεί τα δίδακτρα των φοιτητών στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, γι” αυτό και υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός για τις διαθέσιμες θέσεις. Συγκεκριμένα, το Malmö University βρίσκεται σε μια δυναμική πόλη με 300.000 πληθυσμό, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι νέοι από διάφορες εθνικότητες. Το πανεπιστήμιο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και με την άριστη συγκοινωνία μπορείς μέσα σε πενήντα λεπτά να βρίσκεσαι στην Κοπεγχάγη. Επίσης, στο Malmö University υπάρχουν αρκετά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, η φοίτηση είναι δωρεάν, γι” αυτό θα πρέπει να κάνεις νωρίς την αίτησή σου.
Ολλανδία – Saxion University of Applied Sciences
To Saxion University of Applied Sciences, αποτελεί ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια της Ολλανδίας με 24.000 φοιτητές. Η πρόσβαση σε Χάγη, Άμστερνταμ, Ρότερνταμ, Ουτρέχτη  είναι θέμα 60΄ ως 90΄. Διαθέτει μια ευρεία γκάμα προγραμμάτων μερικά από τα οποία είναι τα εξής: Physiotherapy,  Electrical & Electronic Engineering, International Business & Management Studies, Hotel Management, Tourism Management, Art & Technology, International Finance & Accounting, European Master Facility Management (MA), Real Estate Management (MA), Master in Management (MA), κ.ά. Η φοίτηση δεν είναι δωρεάν αλλά τα δίδακτρα είναι φθηνά και προσβάσιμα (1906 ευρώ το χρόνο).
Ολλανδία – Fontys University of Applied Sciences
Με 40.000 φοιτητές το Πανεπιστήμιο Fontys, είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων επιστημών (University of Applied Sciences) στην Ολλανδία.  Το Campus του Venlo έχει το μεγαλύτερο αριθμό ξένων φοιτητών, βρίσκεται κοντά στα γερμανικά σύνορα και οι διδάσκοντες στο Fontys Venlo δεν είναι οι τυπικοί εκπαιδευτικοί, αλλά άνθρωποι των επιχειρήσεων.  Κάποια προγράμματα είναι International Business and Management Studies,  International Business Economics, International Marketing, International Fresh Business Management, Master of Business Administration (MBA), Master of Science in Business and Management κ.ά. Τα δίδακτρα είναι τα ίδια με το Saxion Univercity (1906 ευρώ το χρόνο).
2η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ (ΔΙΔΑΚΤΡΑ & ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ)
Βιέννη 
University of Vienna, TU Wien-Vienna University of technology (σπουδές στη τεχνολογία), Vienna University of Economics and business Administration-Wirtschafts Universitat (οικονομικές σπουδές), University of Veterinary Medicine Vienna (σπουδές την κτηνιατρική), Academy of Fine Arts Vienna (σπουδές καλών τεχνών), Universitat for Musik unddarstellende Kunst Wien  (μουσικές σπουδές). Δίδακτρα: 800 ευρώ εγγραφή ετησίως!
Βέλγιο
Για σπουδές φιλοσοφικής, ιστορίας, φιλολογίας, ψυχολογίας, πολιτικών επιστημών, κοινωνιολογίας, εφαρμοσμένων επιστημών, ιατρικής, οδοντιατρικής, κτηνιατρικής, δημόσιας υγείας, φαρμακευτικής, φυσιοθεραπείας, κινησιοθεραπείας, θετικών και άλλων επιστημών, νομικής, εγκληματολογίας, τέχνης και αρχαιολογίας είναι τα εξής: Université De Liege, Université catholique de Louvain, Université Libre de Bruxelles. Για οικονομικά, θετικές επιστήμες, εφαρμοσμένες επιστήμες, πολιτικές επιστήμες και οικονομικά είναι τα εξής: Facultes Universitaires Notre-Dame de la Paix-Namur , Faculté Polytechnique de Mons, Facultes Universitaires Catholiques de Mons. Δίδακτρα και έξοδα διαβίωσης : Περίπου 726 ευρώ το χρόνο. Το κόστος διαβίωσης είναι ανάλογο με την πόλη, περίπου στα 8.000 ευρώ ετησίως (φαγητό, διαμονή, σπουδές, ψυχαγωγία, μεταφορά, ασφάλεια, διδακτικό υλικό).
Γαλλία
Για σπουδές στη νομική, στην ιατρική, στη φιλολογία, στην τέχνη και στα οικονομικά είναι τα εξής: Université Pantheon-Sorbonne: Paris Ι, Uninersité Pantheon-Assas: Paris ΙΙ, Université IV Montesquieu: Bordeaux, Université du droit et de la Sante-Lille ΙΙ, Université Paris-Sorbonne: Paris IV , Université Nanterre: Paris Χ, Université Denis Diderot: Paris VII. Δίδακτρα και έξοδα φοίτησης: Aνάλογα το φοιτητικό ίδρυμα, τον φοιτητικό προϋπολογισμό σας βαρύνει η υποχρεωτική ιατρική ασφάλιση (144 ως 765 ευρώ ετησίως), ανάλογα με την ηλικία σας. Εξαιρείστε όμως αν είστε κάτοχος του εντύπου Ε128 που θα βρείτε στο ΙΚΑ, αν ανήκετε στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη άλλου Ταμείου ή αν έχετε ιδιωτική ασφάλιση. Και φυσικά πρέπει να πληρώνετε τα βιβλία σας.
Γερμανία
Για σπουδές στους κλάδους της νομικής, ιατρικής, αρχαιολογίας, φιλοσοφικής και μηχανολογίας τα καλύτερα πανεπιστήμια είναι: Potsdam, Rostock, Konstanz, GH Siegen, Bayreuth, Passau.Δίδακτρα και έξοδα φοίτησης: Η φοίτηση είναι δωρεάν. Χρειάζεται όμως να καταβάλετε ένα ποσό για τη συνέχιση των σπουδών σας (περίπου 61 ευρώ) ανά εξάμηνο και δύο κοινωνικές προσφορές αντίστοιχου ύψους για τη χρήση της φοιτητικής εστίας και των εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου. Τα βιβλία επιβαρύνουν εσάς. Τα έξοδα διατροφής και διαμονής υπολογίζονται γύρω στα 613 ευρώ τον μήνα.
Ιταλία
Χώρα με παράδοση στην ιατρική, στην αρχιτεκτονική και στις καλές τέχνες. Τα καλύτερα πανεπιστήμια είναι τα παρακάτω:  Università «Luigi Bocconi» στο Μιλάνο, Università degli Studi di Barri, Accademia di Belle Arti Firenze, Università degli Studi di Bologna, Università degli Studi di Genova, Università degli Studi diSalerno, Università degli Studi di Napoli «Federico ΙΙ» , Università per Stranieri di Perugia. Δίδακτρα και έξοδα φοίτησης: Διαφέρουν από σχολή σε σχολή (206-780 ευρώ). Τα μηνιαία έξοδά σας κυμαίνονται στα 733 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή όπου θα μείνετε.
3η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΟΙ  ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ MYCAMPUS.GR
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
Εκπαιδευτικό σύστημα:
Η ανώτατη εκπαίδευση στο Λουξεμβούργο παρέχεται από το Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου που δημιουργήθηκε το 2003.  Στο ίδρυμα αυτό συγχωνεύθηκαν το Centre Universitaire de Luxembourg (Πανεπιστημιακό Κέντρο Λουξεμβούργου), το Institut Supérieur de Technologie (Ανώτατο Τεχνολογικό Ινστιτούτο),  το Institut supérieur d” etudes et de recherches pédagogiques (Ανώτατο Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Σπουδών –  Ερευνών)  και το Institut d” études éducatives et sociales (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Σπουδών).
Σε αρκετούς τομείς παρέχει ένα πρώτο κύκλο βασικών σπουδών, όπου για την απόκτηση πτυχίου θα πρέπει να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε άλλο κράτος όπως η Αυστρία, η Γερμανία και η Γαλλία με την οποία έχει παρόμοιο σύστημα σπουδών και ίδιους τίτλους στα πτυχία τους.
Τίτλοι Σπουδών:
Οι πανεπιστημιακές σπουδές διαρκούν κυρίως ένα-δύο έως τέσσερα χρόνια στους εξής τομείς όπου οι φοιτητές λαμβάνουν πιστοποιητικό ή δίπλωμα που τους επιτρέπει να συνεχίσουν τις σπουδές τουσε άλλα ξένα ιδρύματα:
    Certificat d” Études Scientifiques: 1 χρόνος σπουδών σε ιατρική – φαρμακευτική
    Certificat d” Études Literaires et de Sciences humaines: 2  χρόνια σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες και τις γλώσσες.
    Certificat d” Études Economiques: 2 χρόνια σπουδών στα οικονομικά.
      Υπάρχουν δύο τριετείς κύκλοι σπουδών για εκπαιδευτικούς της προσχολικής-πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και για πτυχιούχους εκπαιδευτικούς όπου απονέμονται οι τίτλοι σπουδών Certificat d” Études pedagogiques και Diplôme d” Éducateur gradué.  Η τεχνολογική πανεπιστημιακή εκπαίδευση διαρκεί 4 χρόνια όπου παρέχει στους φοιτητές το Diplôme d’Ingénieur Industriel. To πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου παρέχει μεταπτυχιακές σπουδές DESS (Diplôme d” Études Superieurs Specialisées) στους τομείς όπως η νομική, εκπαίδευση, ευρωπαϊκές σπουδές και MBA (Master Business Administration) στη σχολή οικονομικών του Λουξεμβούργου. Εκτός από το Πανεπιστήμιο υπάρχει επίσης διετής επαγγελματική εκπαίδευση που οδηγεί στην απονομή Ανώτερου Διπλώματος Τεχνικού BTS (Brevet de technicien supérieur) στις εμπορικές επιστήμες και τις τέχνες.
      ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
      Ακαδημαϊκό έτος: Οι σπουδές κάθε πανεπιστημιακού έτους διαρκούν από τον Οκτώβριο έως τις αρχές του Ιουλίου. 36Προϋποθέσεις εισαγωγής: Οι υποψήφιοι φοιτητές για όλους τους κύκλους σπουδών θα πρέπει να κατέχουν απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Περιορισμοί υπάρχουν μόνο στην εισαγωγή τους στις σχολές εκπαίδευσης όπου οι φοιτητές γίνονται δεκτοί κατόπιν εξετάσεων για τις γνώσεις στις εθνικές γλώσσες (γαλλική, γερμανική, λουξεμβουργιανή) και βάσει των αποτελεσμάτων τους στις απολυτήριες εξετάσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι αιτήσεις κατατίθενται απευθείας στο Ινστιτούτο Σπουδών που έχει επιλέξει ο υποψήφιος φοιτητής. Απαραίτητη είναι η γνωστή των γλωσσών κυρίως της γαλλικής και γερμανικής. Για τη φοίτηση σε μεταπτυχιακές σπουδές απαιτείται πτυχίο βασικών σπουδών αναγνωρισμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
      ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ
      Δίδακτρα
      Η φοίτηση στο πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου είναι δωρεάν και δεν υπάρχουν ούτε έξοδα εγγραφής σε αυτό.
      Κόστος διαμονής: Για την διαμονή τους οι φοιτητές μπορούν να απευθύνονται στην Ένωση Εξυπηρέτησης Φοιτητών που θα τους βοηθήσει στην εύρεση στέγης. Υπάρχει η δυνατότητα διαμονής σε φοιτητικές εστίες ή ιδιωτικά δωμάτια σε ιδιωτικές κατοικίες όπου τα έξοδα κυμαίνονται από 200 έως 380 €. Για όσους επιθυμούν να μείνουν σε δικό τους χώρο η ενοικίαση διαμερίσματος αυξάνει σημαντικά τα έξοδα διαμονής τους.
      Χρηματοδοτήσεις-υποτροφίες
      Το Υπουργείο Πολιτισμού-Παιδείας-Έρευνας παρέχει υποτροφίες στους φοιτητές για την παρακολούθηση των προγραμμάτων σπουδών τους, καθώς και για την εφαρμογή έρευνας σε διάφορους τομείς.
      ΝΟΡΒΗΓΙΑ
      Εκπαιδευτικό σύστημα
      Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση στη Νορβηγία, δημόσια και ιδιωτική, περιλαμβάνει 4 Πανεπιστήμια, 6 Ειδικευμένα Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα, 26  Περιφερειακά Πανεπιστημιακά Κολέγια, 2  Εθνικά Πανεπιστημιακά Κολέγια των Τεχνών και 29 Ιδιωτικά Ινστιτούτα. Ανώτατη εκπαίδευση προσφέρουν όλα τα ακαδημαϊκά προγράμματα σε ιδρύματα όπως τα Πανεπιστήμια στο Oslo, Tromso, Bergen, Trondheim (NTNU).  Τα Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα γεωργίας, διοίκησης επιχειρήσεων, μουσικών σπουδών, κτηνιατρικής, αρχιτεκτονικής και σωματικής αγωγής εντάσσονται επίσης σε αυτή την ομάδα ιδρυμάτων.  Αυτά τα ιδρύματα προσφέρουν προγράμματα σπουδών και έρευνας για την απόκτηση πτυχίου,  μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου σπουδών. Στην κατηγορία ανώτατης εκπαίδευσης περιλαμβάνεται επίσης το Περιφερειακό Σύστημα Κολεγίων.Τα περιφερειακά πανεπιστημιακά κολέγια υποβοηθούν τα πανεπιστήμια αναλαμβάνοντας την ευθύνη ορισμένων βασικών μαθημάτων σε ορισμένους τομείς σπουδών. Συνήθως είναι δυνατή η απόκτηση πτυχίου βασικών σπουδών μέσω συνδυασμού εκπαιδευτικών προγραμμάτων περιφερειακού κολεγίου και προγραμμάτων πανεπιστημίου. Όλα τα Πανεπιστήμια και τα περισσότερα Πανεπιστήμια Ινστιτούτα προσφέρουν προγράμματα πτυχιακών σπουδών στην αγγλική γλώσσα για τους ξένους φοιτητές.  Στους ακόλουθους τομείς μπορούν να φοιτήσουν οι ξένοι φοιτητές:  α) ενέργεια και κλιματολογία β)  ναυτιλιακές επιστήμες γ) τεχνολογία πληροφοριών-επικοινωνιών δ)  ανθρωπιστικές επιστήμες ε)  δημόσια υγεία στ)διεθνές ναυτιλιακό δίκαιο ζ) νομικές σπουδές η) βελτίωση-ανανέωση δημόσιου τομέα.
      Τίτλοι σπουδών
      Το Hogskolekandidat (δίπλωμα κολεγίου) δίνεται με την ολοκλήρωση σπουδών δύο χρόνων. Αυτό το δίπλωμα είναι απαραίτητο για να συνεχίσει κανείς στην απόκτηση πτυχίου Bachelor (βασικό πτυχίο σπουδών). Ο τίτλος αυτός δίνεται από τα Περιφερειακά Κολέγια και αρκετά Ιδιωτικά Ινστιτούτα. Το Bachelor degree  (βασικό πτυχίο σπουδών)  απονέμεται από όλα τα Πανεπιστήμια,  από τα Ειδικευμένα Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα,  τα Πανεπιστημιακά Κολέγια.  Τα Εθνικά Πανεπιστημιακά Κολέγια των Τεχνών δίνουν το αντίστοιχο πτυχίο με την ολοκλήρωση τεσσάρων ετών σπουδές. Η απόκτησή του γίνεται με την ολοκλήρωση σπουδών διάρκειας 3 χρόνων.  Το Master degree  (μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών)  απονέμεται από τα Κρατικά Πανεπιστήμια, τα Ειδικευμένα Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα,  αρκετά Πανεπιστημιακά Κολέγια και ορισμένα Ιδιωτικά Ινστιτούτα. Ο κύκλος σπουδών διαρκεί 1½ – 2  χρόνια και ένα μέρος τους περιλαμβάνει ερευνητική εργασία. Σε αρκετά ιδρύματα τα μαθήματα διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα. Το Professional oriented degree απονέμεται από τα Περιφερειακά Ινστιτούτα και ορισμένα Ιδιωτικά.Οι σπουδές διαρκούν 4-6  χρόνια και οδηγούν σε επαγγελματικά προσόντα σε ένα συγκεκριμένο επαγγελματικό φορέα. 38Το Doctorat degree (PhD/διδακτορικός τίτλος σπουδών) μπορεί να τον αποκτήσει κανείς μετά από 3 χρόνια σπουδές αφού έχει ολοκληρώσει σπουδές επιπέδου Master  ή ένα πρόγραμμα σπουδών ειδίκευσης (professional degree/programme).  Αφορά κυρίως ερευνητικά προγράμματα από όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και ορισμένα Περιφερειακά Κολέγια και Ιδιωτικά Ινστιτούτα.
      ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
      Ακαδημαϊκό έτος
      Το ακαδημαϊκό έτος σπουδών ξεκινά από το δεύτερο 15/μερο του Αυγούστου και ολοκληρώνεται στο πρώτο 15/μερο του Μαΐου και έχει διάρκεια 10 μηνών. Χωρίζεται σε δύο εξάμηνα το πρώτο από μέσα Αυγούστου ως το τέλος Νοεμβρίου και το δεύτερο από μέσα Ιανουαρίου ως μέσα Μαΐου.
      Προϋποθέσεις εισαγωγής
      Οι αιτήσεις εισαγωγής πρέπει να υποβάλλονται κατευθείαν στο πανεπιστημιακό ίδρυμα. Η κυριότερη προϋπόθεση εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση είναι το απολυτήριο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το οποίο παρέχει δικαίωμα εισαγωγής σε κάθε ίδρυμα.Επειδή υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των φοιτητών στα περισσότερα προγράμματα σπουδών ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και η εισαγωγή τους γίνεται βάσει των βαθμών. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο υποψήφιος φοιτητής συμμετέχει σε ειδικές εξετάσεις για να παρακολουθήσει βασικές πτυχιακές σπουδές. Η επαγγελματική εμπειρία συνυπολογίζεται ως προσόν για την εισαγωγή σε ένα πρόγραμμα σπουδών. Οι υποψήφιοι φοιτητές εκτός από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. που επιθυμούν να παρακολουθήσουν βασικές πτυχιακές σπουδές θα πρέπει να έχουν ένα χρόνο 39επιτυχής πανεπιστημιακή φοίτηση στη χώρα προέλευσής τους. Η γνώση της νορβηγικής γλώσσας είναι απαραίτητη για τη φοίτηση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.  Σε αρκετά περιφερειακά πανεπιστημιακά κολέγια πραγματοποιούνται προγράμματα εκμάθησης γλώσσας διάρκειας 1 χρόνου. Αρκετά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών διδάσκονται στην Αγγλική γλώσσα.
      ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ
      Δίδακτρα
      Οι δαπάνες της ανώτατης εκπαίδευσης καλύπτονται από το κράτος και οι σπουδές είναι δωρεάν. Υπάρχουν επίσης ορισμένα Ιδιωτικά Κολέγια τα οποία χρεώνουν δίδακτρα, ιδιαίτερα στις επιστήμες οικονομικής και τεχνικής κατεύθυνσης.
      Κόστος διαμονής
      Τα προσωπικά έξοδα κάθε φοιτητή είναι αρκετά δύσκολο να υπολογισθούν διότι εξαρτώνται από τον τρόπο διαμονής του. Στη Νορβηγία υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός δωματίων στις φοιτητικές εστίες για τους ξένους φοιτητές.  Μπορούν να νοικιάσουν διαμέρισμα δύο ή τρεις φοιτητές μαζί,  για να μοιρασθούν τα έξοδα. Το κόστος ζωής δεν είναι υψηλό στη Νορβηγία, εάν είναι μετρημένα τα έξοδα του φοιτητή.
      Χρηματοδοτήσεις-υποτροφίες
      Το Norad Fellowship πρόγραμμα εξασφαλίζει υποτροφίες για φοιτητές από άλλα κράτη για σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου. Κάθε χρόνο τα Πανεπιστήμια και τα Πανεπιστημιακά Κολέγια στη Νορβηγία παρέχουν υποτροφίες για τους σπουδαστές από ξένες χώρες σε ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα (“quota programs”). Για να μάθει κανείς ποια πανεπιστημιακά ιδρύματα και ποια προγράμματα σπουδών περιλαμβάνει πρέπει να επικοινωνήσει με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.  Τα προγράμματα περιλαμβάνουν σπουδές μεταπτυχιακού, διδακτορικού επιπέδου και professional degree.

      Great Court of Trinity College, dating back to the 17th Century

      Δεν υπάρχουν σχόλια:

      Δημοσίευση σχολίου