Σελίδες

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Δείτε πώς να περάσουν καλά τα παιδιά στις καλοκαιρινές διακοπές χωρίς προβλήματα

Δείτε πώς να περάσουν καλά τα παιδιά στις καλοκαιρινές διακοπές χωρίς προβλήματα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΑΠΟ  

Δείτε πώς να περάσουν καλά τα παιδιά στις καλοκαιρινές διακοπές χωρίς προβλήματα

Πάλι καλοκαίρι ήρθε και τα παιδιά έχουν μπροστά τους άφθονο ελεύθερο χρόνο  για να χαρούν το καλοκαίρι τους και να γεμίσουν τις μπαταρίες για την νέα σχολική χρονιά.
Με το που κλείνουν τα σχολεία αρχίζουν οι πρώτες γκρίνιες…..διαφωνίες αν θα πάει η οικογένεια στο βουνό ή στη θάλασσα, ταξίδι εντός ή εκτός χώρας, γκρίνια για το ποιος θα παίξει περισσότερο στα διάφορα ηλεκτρονικά παιχνίδια, γκρίνια για το ποιος θα δει περισσότερη τηλεόραση, γρίνια γιατί βαρέθηκαν από τον πολύ ελεύθερο χρόνο και με το να μην έχουν τι να κάνουν. Οι πρώτοι καυγάδες είναι εμφανείς και εμείς οι γονείς αδυνατούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται.
Ένα είναι σίγουρο πως δεν μπορούμε να κάνουμε όλα τα χατίρια των παιδιών μας γιατί οι περισσότεροι από εμάς τους γονείς συνεχίζουμε αν και καλοκαίρι να εργαζόμαστε.
Καλό και χρήσιμο είναι τα παιδιά να έχουν ένα πρόγραμμα μέσα στις διακοπές τους για να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους αλλά επίσης να μην διαπληκτίζονται με τους γονείς τους  ή με τα αδέρφια τους.
Φυσικά το κάθε τι με μέτρο για να μην είμαστε στα άκρα. Καλό δηλαδή είναι να αφήνουμε τα παιδιά να έχουν και τις ευκαιρίες εκείνες που θα χαλαρώσουν χωρίς να κάνουν πολλά πολλά και θα  απολαύσουν την ηρεμία του καλοκαιριού.
Για τα μικρότερα παιδιά υπάρχουν κάποιες λύσεις ενασχόλησης όπως να δημιουργήσουν με την φαντασία τους ή και με την βοήθεια μας κάποιες κατασκευές από διάφορα υλικά, να σχεδιάσουν έτοιμες εικόνες ή δικά τους σχέδια. Μπορούν να περάσουν κάποιο από το χρόνο τους παίζοντας με τα παιχνίδια τους …..πολύ δημιουργικά είναι τα διάφορα  τουβλάκια Lego  ή άλλα ονόματα που βρίσκεις στην αγορά. Μπορούν να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια ή να διαβάσουν παραμύθια ……..υπάρχει μεγάλη ποικιλία στην αγορά με ιδιαίτερα όμορφες ιστορίες και διδάγματα. Τα διάφορα πάζλ είναι πολύ ευχάριστα όπως αυτά του δαπέδου.

Διαβάστε ακόμη: Οι 5 συνηθέστερες ανησυχίες των νέων γονιών σχετικά με τις καλοκαιρινές διακοπές

Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν επίσης να ασχοληθούν με επιτραπέζια, να διαβάσουν κάποιο βιβλίο, να λύσουν κάποιο γρίφο ή ένα σταυρόλεξο. Μπορούν επίσης να κάνουν κατασκευές από διάφορα υλικά όπως πηλό, μέταλλο, χαρτί. Μπορούν να κρατούν ημερολόγιο που θα καταγράφουν διάφορες σκέψεις ….το οποίο είναι και πολύ δημιουργικό, όπως επίσης μπορούν να ασχοληθούν με συγγραφή κάποιας ιστορίας ή και ποιημάτων.
Πέραν από το τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά από μόνα τους σίγουρα μπορούμε να κάνουμε και εμείς  οι γονείς μαζί τους διάφορα πράγματα όπως βόλτες σε μονοπάτια της φύσης, χαλάρωση στη θάλασσα ή σε πισίνα, μπορούμε να παίξουμε μαζί τους επιτραπέζια παιχνίδια, να κάνουμε εξορμήσεις σε διάφορα χωριουδάκια ή για πικ-νικ σε διάφορους εκδρομικούς χώρους, να δούμε μαζί τους μια παλιά ταινία και να φάμε ποπ-κορν.Το μυστικό είναι να κρατήσουμε τα παιδιά όσο το δυνατό μακριά από τα ηλεκτρονικά γιατί με αυτό τον τρόπο δεν κτίζουν αναμνήσεις.
Όλα αυτά που αναφέρθηκαν είναι σχεδόν δωρεάν και πολύ ευχάριστα, έτσι καλό είναι να καταλάβουμε πως δεν χρειάζονται πολλά πολλά για να περάσουμε καλά με τα παιδιά μας τις καλοκαιρινές διακοπές. Σημασία έχει ο χρόνος μας να είναι δημιουργικός και γεμάτος ξεγνοιασιά.
Τελικά με λίγη προσπάθεια όλα λύνονται και όλοι μπορούμε να περάσουμε καλά. Αρκεί να υπάρχει συνεργασία, ομαδικότητα και καλή θέληση.
Για το babyradio:
Θεμούλλα Εφραίμ-Συστιμική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Σουνίου,5 Πάφος
99-549853

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου