Σελίδες

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Ό,τι δε με σκοτώνει, με κάνει πιο ζωντανό

- Μαρίνα Μαγουλιανού - 


Σου ήρθαν τα πράγματα ανάποδα. Έχασες τη γη κάτω απ’ τα πόδια σου. Κάτι, λοιπόν, τελείωσε. Θα πενθήσεις, θα χρειαστείς τον χρόνο σου. Μετά το πρώτο σοκ, σε παρακαλώ, μην το βάλεις κάτω. Μην αποθαρρυνθείς και μην μοιρολατρείς.


Έχε κατά νου ότι όλα για κάποιο λόγο γίνονται. Πολλές φορές θα δεις στην πορεία ότι το υπάρχει μια ανώτερη πρόνοια. Ίσως την στιγμή που σου συμβαίνουν πράγματα άσχημα, ο λόγος να μην είναι προφανής, κοιτώντας όμως πίσω θα αντιληφθείς ότι αν δεν σου είχε συμβεί αυτό το δυσάρεστο, δεν θα είχε έρθει κάτι άλλο καλό στο δρόμο σου.

Έτσι είναι, πρέπει να τελειώσει κάτι για να γίνει χώρος στη ζωή σου για κάτι καινούργιο. Αυτό που τελείωσε απλά δεν ήταν αυτό που σου χρειαζόταν. ‘Ίσως να μην το έβλεπες, ίσως να μην ήθελες να το δεις. Άλλωστε υπάρχουν πράγματα και καταστάσεις που δεν μπορείς να ελέγξεις.

Υπάρχει μια νομοτέλεια όμως που, πολλές φορές εμείς οι άνθρωποι τείνουμε να αγνοούμε.Νιώθουμε ασφαλείς όταν κλείνουμε τη ζωή μας σε κουτάκια τακτικά,  τη δουλειά μας, τη σχέση μας, τους φίλους μας, όλα. Όμορφα και τακτοποιημένα, ακόμη κι αν δεν μας καλύπτουν πλήρως. Γιατί;

Έχουμε την τάση να φοβόμαστε την αλλαγή, το ξεβόλεμα μας προκαλεί δυσφορία. Χρειάζεται να αλλάξουμε τις καθημερινές μας ρουτίνες, κι ας μην αντιλαμβανόμαστε πλήρως πόσο ψυχοφθόρες μπορεί να είναι.  

Όμως μια παροιμία λέει πως πέτρα που κυλάει δεν πιάνει βρύα.

Άσε το καινούργιο να έρθει. Αν δεν τελειώσει κάτι, δεν θα σου δημιουργηθεί η ανάγκη να ψάξεις κάτι άλλο, κάτι καλύτερο. Μη μου κατσουφιάζεις λοιπόν! Πάρε το χρόνο σου να πενθήσεις κι έπειτα…. Pick up your weapons and fight!
Δες το αλλιώς, σε ανανεώνει η αλλαγή, δραστηριοποιεί τον εγκέφαλο σου!

Θες παραδείγματα; Να σου πω! Μου έκλεψαν την τσάντα και βρήκα τη σχολή που ονειρευόμουν από μια γνωριμία στην αστυνομία. Με απέλυσαν από δουλειά όπου δεν ήμουν καλά και βρήκα καινούργια κι εκεί ξαναερωτεύτηκα από την αρχή το επάγγελμα μου.

Γι᾽ αυτό σου λέω, η ζωή συνεχίζεται και πολλές φορές καλύτερα από πριν. Έχε πίστη στο αύριο, όσο πυκνό κι αν είναι το πέπλο μυστηρίου που το καλύπτει. Δεν ξέρει τι θα συναντήσεις στην επόμενη στροφή.

Κι αν αφήσεις αυτή την πίστη να ριζώσει μέσα σου, θα μπορείς να κοιμάσαι πιο ήρεμος τα βράδια. Θα είσαι σε θέση να αντιμετωπίζεις καλύτερα τα στραβά και τα ανάποδα που έρχονται στο δρόμο σου. Ίσως και να αντιλαμβάνεσαι καλύτερα τους δρόμους που ανοίγονται μπροστά σου.

Το σημαντικότερο που έχει να σου προσφέρει αυτή η πίστη είναι ότι θα μπορείς να επικεντρωθείς και να απολαύσεις απερίσπαστος το εδώ και τώρα. Άσε λοιπόν το αύριο γι αύριο, περιόρισε τα αρνητικά συναισθήματα κι αφέσου στη ροή.

Έτσι κι αλλιώς υπάρχουν πράγματα πέρα από τον έλεγχο μας, καταστάσεις στις οποίες δεν έχουμε καμία άλλη εξουσία πέραν του πώς θα επιλέξουμε να τη χειριστούμε. Εδώ λοιπόν είναι όλη η διαφορά. Θα σε πάρει από κάτω ή θα βγεις πιο δυνατός;

Κράτα αυτό για το τέλος, μια από τις πιο σοφές προσευχές που έχω ακούσει και είναι από τον Επίκτητο: Θεέ μου δώσε μου τη δύναμη να αλλάξω αυτά που μπορώ, την υπομονή να αντέξω αυτά που δεν μπορώ, και τη σοφία για να γνωρίζω την διαφορά μεταξύ τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου