Σελίδες

Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Ωφελεί να μασκαρευτεί το παιδί;

Τα περισσότερα παιδιά λατρεύουν να μεταμφιέζονται. Τις Απόκριες, τα κορίτσια θέλουν να γίνουν πριγκίπισσες ή γατούλες ή δασκάλες ενώ τα αγόρια προτιμούν να γίνουν αστυνομικοί ή πολεμιστές ή ήρωες. Πάντα με τα αντίστοιχα ρούχα και το σχετικό μακιγιάζ, για να “ξεφύγουν” από τον εαυτό τους.
Αυτή η δραστηριότητα, η μεταμφίεση, χαρίζει στο παιδί την καλλιέργεια της δημιουργικής σκέψης, αναπτύσσει τη φαντασία του, ελέγχει τον εαυτό του σχετικά με διαφορετικές ικανότητες που έχει, πέραν αυτών που εμφανίζονται στην καθημερινή του ζωή. Για παράδειγμα, όταν ένα κοριτσάκι ντυθεί νοσοκόμα, “ελέγχει” τη διάθεσή της να προσφέρει στον άλλο αλλά και να έρχεται σε άμεση επαφή με τον πόνο του άλλου.
Άξια ιδιαίτερου σχολιασμού είναι η ανάπτυξη της κοινωνικοποίησης του παιδιού καθώς βρίσκει νέους τρόπους διαλόγου – μέσα από το ρόλο που υποδύεται. Η μεταμφίεση της αποκριάτικης στολής, το ξεφάντωμα, οι χοροί, οι σερπαντίνες και η συναναστροφή με άλλα παιδιά εμπλουτίζει και το λεξιλόγιό τους.
Οι μασκαρεμένοι και διασκεδάζουν αλλά και χτίζουν αυτοπεποίθηση. Καθώς παίζουν με άλλα παιδιά μαθαίνουν νέες πληροφορίες καθημερινά. Μαθαίνουν την αξία να μοιράζονται π.χ. το σπαθί, να προσέχουν το φίλο τους να παίξουν ευχάριστα, και να είναι μέλη κάποιας ομάδας. Μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα ώστε να διατηρήσουν και να επιστρέψουν π.χ. το τσαντάκι της μαμάς, που συμπλήρωσε τη στολή τους.
Όλα τα παραπάνω οφέλη είναι σημαντικά στην ανάπτυξη του παιδιού. Τα παιδιά που απολαμβάνουν να μεταμφιέζονται από την προσχολική ηλικία, είναι πιο χαρούμενα, γίνονται καλύτεροι μαθητές, δείχνουν λιγότερη επιθετικότητα και είναι πιο δημοφιλή στο σχολείο.
Αναπτύσσεται η αυτοπεποίθησή τους και τελικά, γίνονται πιο επιτυχημένοι ενήλικες.
*Το κείμενο της Μαριάννας Λαγουμίδη δημοσιεύτηκε στο we24.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου