Σελίδες

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

ΝΕΑΝΙΚΟΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

 ΞΕΚΙΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΘΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΓΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ

PUBLISHED ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 25, 2016 BY SOFIAATHANASIADOU
sad-kid-590_b
Στη χώρα μας ο νεανικός διαβήτης, η αυτοάνοση αυτή νόσος προσβάλλει περίπου 300 άτομα κάθε χρόνο, παιδιά σχολικής ηλικίας.
τα οποία, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι
«Ο 11χρονος Παύλος αιφνιδιάζεται όταν μαθαίνει ότι έχει παιδικό διαβήτη. Η πρόκληση είναι μεγάλη και αλλάζει τη συμπεριφορά του στο σπίτι και στο σχολείο. Όμως είναι αποφασισμένος να μην αφήσει τον διαβήτη να τον καταδυναστεύει, αλλά να ζήσει μαζί του. Θα τα καταφέρει;»
Θα το μάθουμε αφού διαβάσουμε το βιβλίο του Φίλιππου Μανδηλαρά, «Ο Παντεσπάνιους κι εγώ – Το Ημερολόγιο ενός παιδιού με σακχαρώδη διαβήτη», το οποίο με την θεατρική του διασκευή και ενημερωτικό υλικό με γενικές πληροφορίες για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 αποστέλλονται σε όλα τα δημοτικά σχολεία της Ελλάδας.
Η πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τον διαβήτη τύπου 1 ή νεανικό διαβήτη στο σχολικό περιβάλλον, φέρει την έγκριση του υπουργείου Παιδείας και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) και της Ελληνικής Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ).
Είναι σημαντικό, τονίζουν οι ειδικοί, οι εκπαιδευτικοί να είναι ενημερωμένοι, καθώς, παράλληλα με την οικογένεια, καλούνται να παίξουν έναν πολύ ουσιαστικό ρόλο στην καθημερινότητα των παιδιών που ζουν με διαβήτη.

«Για σοβαρό κενό γνώσης γύρω από τη νόσο στο οικογενειακό, αλλά και το σχολικό περιβάλλον»,  έκανε λόγο ο Ιωάννης Ιωαννίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, ενώ ο Αριστείδης Ράπτης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας για το Διαβήτη, εξέφρασε την ελπίδα «η ενημέρωση της σχολικής κοινότητας µέσω του βιβλίου «Το ημερολόγιο ενός παιδιού µε σακχαρώδη διαβήτη» να βελτιώσει την αποδοχή και υποστήριξη των παιδιών που ζουν µε διαβήτη και να τα βοηθήσει να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να αυξήσουν την αυτοπεποίθησή τους».

Πηγή: www.elodi.org


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου