Σελίδες

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

6 «πολυτέλειες» που δεν έχουν οι μαμάδες!

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑαπό Φοίβη Γλύστρα | 26 Φεβ 2016

Έχει γραφτεί ότι οι μαμάδες είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι, που πληρώνονται με αγάπη! Οι μαμάδες είναι, λοιπόν, περίπου απλήρωτοι «εργάτες» που στερούνται ορισμένων προνομίων και «πολυτελειών» που οι άνθρωποι χωρίς παιδιά έχουν, εξαιτίας του... φόρτου εργασίας τους.


Ποιες είναι λοιπόν οι απλές, καθημερινές περίπου πολυτέλειες που οι μαμάδες αναγκάζονται να στερηθούν (σε μεγάλο βαθμό) για χάρη των παιδιών τους;
Η «πολυτέλεια» του Σαββατοκύριακου
Η Παρασκευή για τεράστιο μέρος του πληθυσμού της Γης είναι ημέρα χαράς -όλοι χαίρονται και πανηγυρίζουν για το τέλος της εργάσιμης εβδομάδας και το ερχομό ενός ακόμη διασκεδαστικού και χαλαρωτικού Σαββατοκύριακου. Όλοι; Όχι. Κάποιοι έχουν να πάνε σε παιδικά πάρτι, έχουν κανονίσει ένα θέατρο και δύο συναντήσεις με άλλα παιδάκια, πρέπει να δουν τον παππού και την γιαγιά και, φυσικά, ούτε λόγος για χουζούρι μέχρι το μεσημέρι και ξενύχτια το βράδυ σε μπαράκια και ταβέρνες!
Η «πολυτέλεια» των διακοπών
Χριστούγεννα, Πάσχα, Καθαρά Δευτέρα και πάσης φύσεως τριήμερα, για τις μαμάδες σημαίνουν σχολικές γιορτές, οικογενειακά τραπέζια με άπειρο μαγείρεμα ή ταξιδάκια όχι και τόσο... ρομαντικά και χαλαρωτικά. Δεν θα ήταν ψέμα αν λέγαμε, ότι καμιά φορά το τέλος των διακοπών και η αρχή του σχολείου μοιάζουν με όνειρο για τους γονείς.
Η «πολυτέλεια» της βραδινής εξόδου
Θυμάστε τότε, παλιά, που τα βράδια σας γέμιζαν από προετοιμασίες μπροστά στον καθρέφτη, ποτάκια, σινεμαδάκια και άλλα όμορφα; Όταν γίνεσαι μαμά αποχαιρετάς την κοινωνική σου ζωή (έτσι τουλάχιστον όπως την είχες συνηθίσει). Πρέπει να καταφέρεις να βρεις κάποιον να κρατήσει τα παιδιά -αν δεν πρόκειται για μωρό που θηλάζει, οπότε και η έξοδος είναι απαγορευτική- και να οργανώσεις το σχέδιο εξόδου άνευ παιδιών άψογα!
Η «πολυτέλεια» του ύπνου
Όταν ένα παιδί μπαίνει σε ένα σπίτι, ο ύπνος φεύγει απ' το παράθυρο, λέει μια παλιά, ινδιάνικη παροιμία. Είτε είναι βρέφος, είτε είναι μεγαλύτερο το μόνο σίγουρο είναι ότι για κάποια χρόνια της ζωής σου είναι καταδικασμένη στην αϋπνία και την κούραση -μια κούραση γλυκιά, που δεν παύει να είναι κούραση. Αν δε στο παιχνίδι μπει και δεύτερο ή τρίτο παιδί, τότε η οποιουδήποτε τύπου ξεκούραση πάει περίπατο -και μαζί της παίρνει τον προσωπικό χρόνο. 


Η «πολυτέλεια» του προσωπικού χρόνου

Όχι, δεν μιλάμε για ώρες ατελείωτες με τον εαυτό σου, μοναχικούς περιπάτους και πολύωρες ενδοσκοπήσεις. Μιλάμε για την αυτονόητη, για τους άνευ παιδιών ανθρώπους, «πολυτέλεια» του να κάνεις ένα μπάνιο με την ησυχία σου, να πιεις έναν καφέ χωρίς κάποιος να σου χώνει κορν φλέικς στα μαλλιά ή να πας στο super market χωρίς να έχεις ένα τρίχρονο γαντζωμένο στη γάμπα σου. Από τη στιγμή που έρχεται το μονάκριβό σου στον κόσμο και για μερικά ακόμη χρόνια, η τουαλέτα, ο καφές, τα ψώνια, οι διαδρομές, οι συναντήσεις, οι βόλτες, όλα θα είναι κάθε άλλο παρά μοναχικά!

Η «πολυτέλεια» του καλλωπισμού
Οι παλιές, χρυσές (;) εποχές των ατελείωτων ωρών στο μπάνιο και μπροστά από τον καθρέφτη και την ντουλάπα έχουν παρέλθει. Λίγο ο χρόνος που είναι εξαιρετικά περιορισμένος, λίγο οι ανάγκες των παιδιών που μπαίνουν πάντα σε προτεραιότητα, οι διαδικασίες καλλωπισμού συμπυκνώνονται σε ένα γρήγορο μπάνιο και τα πιο άνετα ρούχα. Ξέρεις ότι θα πέσει σάλτσα ντομάτας, νερομπογιά και φρουτόκρεμα πάνω στο λευκό σου φουστάνι, οπότε γιατί να το βάλεις; Ξέρεις ότι θα μαλλιά σου θα τραβηχτούν, να μαδηθούν και θα ζουληχτούν, οπότε γιατί να μην τα πιάσεις σε έναν ωραιότατο κότσο-μπιφτέκι; Ξέρεις ότι τα σκουλαρίκια σου θα κάνουν το μωρό να θέλει να σου ξεριζώσει τ' αυτιά, επομένως γιατί να μπεις στον κόπο να τα βάλεις; Το ζήτημα «τακούνια», δεν το συζητάμε καν.
Και παρ' όλ' αυτά...
Οι ημέρες και οι νύχτες των μαμάδων είναι δύσκολες. Οι ευθύνες είναι αμέτρητες, τα άγχη περισσότερα και ο προσωπικός χρόνος εξαφανισμένος. Ναι, η ζωή μετά τα παιδιά είναι πιο μοναχική κοινωνικά, είναι πιο κουραστική και ίσως λιγότερο διασκεδαστική. Ακόμη κι έτσι όμως, σας προκαλούμε να ρωτήσετε έναν οποιοδήποτε γονιό αν θα άλλαζε την οικογενειακή ζωή του για όλο τον χρόνο, όλες τις διακοπές, όλες τις τρελές εξόδους.
Βρείτε έναν πρόθυμο να ανταλλάξει την αδιανόητα μεγάλη αγάπη και στοργή της οικογενειακής ζωής με τις εργένικες πολυτέλειες και θα σας δώσουμε ένα εκατομμύριο ευρώ -μετρητά.


- See more at: http://www.mama365.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου