Σελίδες

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Επάγγελμα και Εσωτερικό Κάλεσμα





Άρθρο της συμβούλου επιχειρήσεων Yiwen Cyrus
Όταν ήμασταν παιδιά, η πιο συνηθισμένη ερώτηση που μας έκαναν ήταν «Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;». Τότε μπορούσαμε να κάνουμε όνειρα και να δίνουμε τις πιο εξωφρενικές απαντήσεις. Ας θυμηθούμε μόνο ότι θα θέλαμε να έχουμε την πιο απίστευτη καριέρα ή ακόμα και σούπερ δυνάμεις.
Αργότερα, αρχίσαμε να σκεφτόμαστε πώς ακριβώς θα μπορούσε πραγματικά να είναι η δουλειά και η ζωή μας. Σκεφτόμασταν κάτι μυστηριώδες που θα θέλαμε να ακολουθήσουμε και πώς να κάνουμε τη διαφορά, ουσιαστικά δηλαδή ψάχναμε το εσωτερικό μας κάλεσμα. Ο χρόνος πέρασε και ξεκινήσαμε να κάνουμε καριέρα. Ίσως νομίζαμε ότι αυτό ήταν το κάλεσμά μας ή ίσως βρήκαμε απλώς μια δουλειά που μας δίνει τη δυνατότητα να πληρώνουμε τους λογαριασμούς μας.
Ωστόσο, πάντα έρχεται η στιγμή που μια μικρή φωνούλα μέσα μας θα ζητήσει περισσότερα. Και τότε εμείς πρέπει να αποφασίσουμε τι πρόκειται να κάνουμε. Το δικό μου ταξίδι για να ανακαλύψω το εσωτερικό μου κάλεσμα διήρκεσε πολλά χρόνια και πιστεύω ότι μπορεί να μας αλλάξει καθώς εξελισσόμαστε, ωστόσο το ίδιο το κάλεσμα μπορεί να μην αλλάξει ποτέ.
Άλλαξα πολλές φορές δουλειά και έχω δουλέψει ως σύμβουλος επιχειρήσεων, ενώ ανέλαβα και τη λειτουργία μιας εταιρείας ανάπτυξης λογισμικού. Κάθε αλλαγή καριέρας με βοήθησε να ανακαλύψω περισσότερα για τον εαυτό μου και με έφερε πιο κοντά στο εσωτερικό μου κάλεσμα. Σήμερα διευθύνω ένα διεθνές σύστημα συμβούλων που βοηθά τους επαγγελματίες συμβούλους να επικοινωνήσουν με τον κόσμο αλλά και να διδάξουν στους άλλους πώς να ανακαλύψουν το εσωτερικό τους κάλεσμα.
«To μεγαλύτερο δώρο που μπορείτε να δώσετε ή να λάβετε είναι να ακολουθήσετε το εσωτερικό σας κάλεσμα. Αυτός είναι ο λόγος που γεννηθήκατε και ο τρόπος να ζήσετε αληθινά. (Oprah Winfrey)
Τι ακριβώς είναι το εσωτερικό κάλεσμα;
Είναι κάτι παραπάνω από το να κάνετε απλώς μια δουλειά για την οποία αμείβεστε. Περιλαμβάνει ολόκληρη την ύπαρξή σας και την αίσθηση του σκοπού στη ζωή σας. Αν το ακολουθήσετε, τότε πιθανότατα θα νιώθετε ζωντανοί, δραστήριοι κι ευτυχισμένοι. Θα κάνετε με πάθος τη δουλειά σας και θα πιστεύετε ότι η ζωή σας είναι σημαντική και πλήρης. Αντιθέτως, αν δεν ακολουθείτε το εσωτερικό σας κάλεσμα, τότε ίσως νιώθετε άδειοι, αγχωμένοι και χαμένοι. Ίσως ακόμη να αισθάνεστε ότι η ζωή σας προσπερνά και ότι κάτι πρέπει να αλλάξει.
Το 2014, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Career Assessment» προσδιόρισε 3 πηγές εσωτερικού καλέσματος:
1. Εξωτερικό κάλεσμα: Προσπαθείτε να βρείτε τις ανάγκες των άλλων και τον τρόπο που μπορείτε να τους βοηθήσετε. Βάζετε τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές σας.
2. Εσωτερική φωνή: Είναι η δίψα να ανακαλύψετε την κλήση σας.
3. Τέλεια εφαρμογή: Βρίσκετε ένα επάγγελμα με βάση τις δυνάμεις, τις δεξιότητες, τις αξίες και τα ενδιαφέροντά σας.
Αν δεν είστε σίγουροι για το πώς να ανακαλύψετε το εσωτερικό σας κάλεσμα, διαβάστε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε:
1. Γνωρίστε τον πραγματικό εαυτό σας
Ο Σωκράτης το έχει ήδη πει: «Η γνώση του εαυτού μας αποτελεί την αρχή της σοφίας». Συναντιόμαστε συχνά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα για να χτίσουμε τη σχέση μας και να τα γνωρίσουμε καλύτερα. Το ίδιο ισχύει προκειμένου να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας. «Συναντηθείτε» με τον εαυτό σας για να ανακαλύψετε τη φύση σας καθώς και το ποιοί είστε.
Αναλογιστείτε από πού ξεκινήσατε και πού βρίσκεστε σήμερα. Γράψτε σε ένα ημερολόγιο ποιοί θεωρείτε ότι είστε, με ποιούς σας αρέσει να περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας, με ποιά πράγματα παθιάζεστε, ποιούς θαυμάζετε και γιατί. Ανακαλύψτε τι είναι εκείνο που σας εμπνέει και σας κάνει να νιώθετε γεμάτοι ενέργεια.
2. Αν κερδίζατε 100 εκατομμύρια δολλάρια, τι δουλειά θα κάνατε;
Οι περισσότεροι εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι όπως ο Bill Gates και ο Mark Zuckerberg δεν χρειάζεται να δουλεύουν. Δουλεύουν όμως επειδή είναι παθιασμένοι με τη δουλειά τους. Τι είδους εργασία θα θέλατε να κάνετε αν διαθέτατε πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια; Τι είναι εκείνο που δεν θεωρείτε δουλειά;
3. Φανταστείτε ότι έχετε ήδη ζήσει μια γεμάτη ζωή και ότι οι άνθρωποι έρχονται στην κηδεία σας
Ποιοί παρευρίσκονται στην τελετή; Τι λέει ο καθένας από αυτούς για σας και για τον ρόλο που έχετε παίξει στη ζωή του; Τι φήμη έχετε αφήσει;
4. Να είστε γενναίοι και να κάνετε μικρά βήματα για να αλλάξετε το παρόν σας.
Βρείτε τα θετικά μέσα από τη δουλειά που κάνετε σήμερα. Τι μπορείτε να κάνετε για να τη μετατρέψετε σε πιο ουσιαστική και ευχάριστη; Τι άλλο θα μπορούσατε να κάνετε για να ζωντανέψετε την καθημερινότητά σας; Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να παρακολουθήσετε μαθήματα και να λάβετε περισσότερη εκπαίδευση. Αναρωτηθείτε πότε ήταν η τελευταία φορά που δοκιμάσατε κάτι για πρώτη φορά. Θα αποκτήσετε καινούρια προοπτική για τη ζωή και θα νιώσετε ανανεωμένοι.
5. Κάντε σχέδια και προετοιμαστείτε να ακολουθήσετε εναλλακτικές οδούς
Όσα αναφέρονται παραπάνω έχουν σκοπό να βγάλουν στην επιφάνεια τον αληθινό εαυτό σας από όπου κι αν βρίσκεται κρυμμένος. Προσφέρουν εναλλακτικές οδούς ώστε να καταφέρετε να δείτε τον εαυτό σας από ένα διαφορετικό πρίσμα και να τον γνωρίσετε καλύτερα. Ωστόσο, πιστεύω ότι για να διατηρήσουμε το εσωτερικό μας κάλεσμα σε μακροπρόθεσμη βάση, πρέπει επίσης να εξετάζουμε την πραγματικότητα. Ανεξαρτήτως από το πόσο μας αρέσει να κάνουμε κάτι και το πόσο πολλές ικανότητες διαθέτουμε, η κινητήρια δύναμη πίσω από το πάθος είναι να ωφελήσουμε τους άλλους.
Μόλις ανακαλύψουμε τι είναι εκείνο που πραγματικά μας κάνει ευτυχισμένους, πρέπει να το διαμορφώσουμε έτσι ώστε να έχει αξία και για τους άλλους ανθρώπους. Μόνο όταν οι άλλοι καταφέρουν να διακρίνουν την αξία της δουλειάς μας θα κερδίσουμε αναγνώριση και αυτό θα τροφοδοτήσει το πάθος μας.
Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι χρειάζεται να ξέρετε από τώρα ποιό είναι το εσωτερικό κάλεσμα για ολόκληρη τη ζωή σας, αλλά μπορείτε να μάθετε τον τρόπο να επιλέξετε την καλύτερη διαδρομή ανάμεσα σε πολλά μονοπάτια. Καθώς θα συνεχίζετε να κυνηγάτε τον στόχο σας, η μια επιλογή που θα κάνετε θα οδηγεί σε κάποια άλλη και έτσι θα προκύψουν καινούριες ευκαιρίες. Να είστε έτοιμοι να ακολουθήσετε εναλλακτικές διαδρομές: προσαρμοστείτε, εξερευνήστε, μάθετε και μην ξεχνάτε να απολαμβάνετε το προσωπικό ταξίδι της ανακάλυψης.
Αν αγκαλιάσετε το εσωτερικό σας κάλεσμα θα αποκτήσετε γνώση, θα κάνετε σχέδια και θα θέτετε στόχους, ενώ ταυτοχρόνως θα έχετε επίγνωση του ταξιδιού σας. Είναι σημαντικό να ξέρετε ότι δεν βρίσκεστε εδώ για να «βρείτε» το εσωτερικό σας κάλεσμα, αλλά για να το ανακαλύψετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου