Σελίδες

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Δε σας συγκινούν τα Χριστούγεννα;

Είναι θέμα εγκεφάλου
Κι όμως το πόσο φαν των Χριστουγέννων είμαστε, έγινε αντικείμενο έρευνας και οι επιστήμονες εξηγούν ότι δεν είναι οι εγκέφαλοι όλων μας φτιαγμένοι για να χαίρονται με τις γιορτές!
Για τους περισσότερους ανθρώπους τα Χριστούγεννα είναι συνώνυμο της χαράς, της γιορτής, της οικογενειακής θαλπωρής και της αγάπης. Για κάποιους άλλους όμως και μόνο η σκέψη ότι αυτές οι μέρες πλησιάζουν είναι ικανή να τους γεμίσει άγχος, τρόμο και γκρίνια. Και ο λόγος για τον οποίο μπορεί να συμβαίνει αυτό δεν είναι επειδή είναι "παράξενοι" αλλά επειδή, όπως έδειξε μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα, ο εγκέφαλός τους δεν μπορεί να μπει στο χριστουγεννιάτικο πνεύμα. Κι αυτό επειδή το δίκτυο του εγκεφάλου το οποίο είναι υπεύθυνο για τη χαρά και όλα τα υπόλοιπα συναισθήματα που νιώθουμε σε εορταστικές περιόδους (ναι, υπάρχει τέτοιο πράγμα!) , σε αυτούς τους ανθρώπους απλώς δεν δραστηριοποιείται. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Μια έρευνα στο πνεύμα των ημερών
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία ανακάλυψαν ότι ένα δίκτυο που υπάρχει στον εγκέφαλό μας μπορεί πιθανότατα να παίξει ρόλο στην αντίληψη και την έκφραση συναισθημάτων που συνήθως βιώνουμε και εκδηλώνουμε κατά τη διάρκεια περιόδων όπως τα Χριστούγεννα. Μερικά από αυτά τα συναισθήματα είναι η χαρά, η ανυπομονησία, η νοσταλγία κ.λπ.
Στην έρευνα συμμετείχαν 20 ενήλικες οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ειδικές απεικονιστικές εξετάσεις των εγκεφάλων τους (fMRI) οι οποίες μπορούν να καταδείξουν τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το συναίσθημα και τη λειτουργικότητα. Εν προκειμένω οι εξετάσεις αυτές επιστρατεύτηκαν για να φανεί αν το Πνεύμα των Χριστουγέννων (δηλαδή ο συνδυασμός των συναισθημάτων που περιγράψαμε παραπάνω) μπορεί να αποτυπωθεί σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.
Αυτό που έκαναν οι ειδικοί ήταν να δείχνουν στους συμμετέχοντες εικόνες με χριστουγεννιάτικα θέματα εναλλάξ με άλλες ουδέτερες και να καταγράφουν τις εγκεφαλικές τους αντιδράσεις.
Στη συνέχεια τους ζήτησαν να συμπληρώσουν κάποια ερωτηματολόγια σχετικά με το πώς συνήθιζαν να περνάνε τα Χριστούγεννα, για τις παραδόσεις που ακολουθούσαν, πόσο τα απολάμβαναν κ.λπ. Με βάση αυτά, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο γκρουπ: το χριστουγεννιάτικο στο οποίο κατατάχτηκαν όσοι δήλωσαν πώς αγαπάνε τα Χριστούγεννα και τα γιορτάζουν με χαρά) και το μη-χριστουγεννιάτικο στο οποίο μπήκαν όσοι δεν είχαν ιδιαίτερη λαχτάρα για τις γιορτινές μέρες.

Στην τελευταία φάση οι ερευνητές συνέκριναν τις εγκεφαλικές απεικονίσεις μεταξύ των δύο γκρουπ για να δουν αν υπάρχουν διαφορές. Και να που υπήρχαν!

Όσοι είχαν δηλώσει φαν των Χριστουγέννων έδειξαν ιδιαίτερη δραστηριότητα σε πέντε περιοχές του εγκεφάλου τους όταν τους έδειχναν χριστουγεννιάτικες εικόνες. Αντίθετα, οι εγκέφαλοι όσων δε συγκινούνταν ιδιαίτερα από τα Χριστούγεννα δεν φάνηκε να κινητοποιούνται ιδιαίτερα. Οι συγκεκριμένες περιοχές, όπως λένε οι ερευνητές, έχει φανεί ότι σχετίζονται με μία σειρά λειτουργιών όπως η πνευματικότητα, η αναγνώριση των συναισθημάτων των άλλων ανθρώπων, η ανάγκη για "συναισθηματική συμμετοχή" σε μια κοινή δραστηριότητα με τους ανθρώπους που αγαπάμε κ.λπ.
"Η κατανόηση του Χριστουγεννιάτουκου Πνεύματος ως νευρολογικό δίκτυο είναι σίγουρα μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη", λένε τώρα οι ερευνητές "όμως επουδενί δεν πρέπει να πιστέψουμε πώς η μαγεία των Χριστουγέννων είναι μόνο αυτό".
Εμείς θα συμφωνήσουμε και θα σας ευχηθούμε φέτος να απολαύσετε όλοι τις γιορτές που πλησιάζουν ολοταχώς!
http://www.medicalnewstoday.com/articles/304124.php
Το άρθρο επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Καππάτου
- See more at: http://www.akappatou.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου