Σελίδες

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Τα κακοποιημένα παιδιά γίνονται βίαιοι ενήλικες

Published Δεκεμβρίου 2, 2015 by sofiaathanasiadou


kakopoihsh
Το ότι η άσκηση βίας στα παιδιά δεν προκαλεί μόνο σωματικά τραύματα αλλά και ψυχικά είναι γνωστό. Όπως γνωστό είναι και ότι αυτά τα τελευταία είναι και το πιο δύσκολο να κλείσουν. Τώρα μια νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι μπορούν να ακολουθούν το παιδί μια ζωή κάνοντάς το έναν βίαιο ενήλικα, διαιωνίζοντας τον φαύλο κύκλο της κακοποίησης που θέλει το θύμα να γίνεται τελικά θύτης.
Έτσι ξεκινάνε όλα
Τα κακοποιημένα παιδιά συχνά μπορούν να εκδηλώσουν συμπεριφορές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν δείκτη για παράνομη δράση τους ως ενήλικες. Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να μην είναι προφανώς ανησυχητικές (μπορεί π.χ. ένα παιδί να σπρώχνει κάποιο άλλο στην παιδική χαρά για να κατεβεί από την κούνια ή μπορεί να είναι υπερβολικά κλεισμένο στον εαυτό του κ.ο.κ.) ωστόσο ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον ανακάλυψαν πώς παίζουν ρόλο όπως ρόλο φάνηκε να παίζει και το φύλο των παιδιών.
Η έρευνα ξεκίνησε το 1976 και έγινε με τη συμμετοχή κακοποιημένων παιδιών από 18 μηνών έως 18 ετών. Επιπλέον συμμετείχαν και οι γονείς οι οποίοι δέχτηκαν ερωτήσεις για τη συμπεριφορά των παιδιών τους καθώς και τις σωματικές και τις συναισθηματικές μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι ίδιοι για να τους επιβάλλουν την πειθαρχία (από απειλές μέχρι άσκηση σωματικής βίας όπως χαστούκια και κλωτσιές). Τα παιδιά επίσης που διένυαν την ύστερη εφηβεία ρωτήθηκαν για τη συμπεριφορά που υιοθετούσαν σε διάφορες περιστάσεις.
Το 2010, οι ερευνητές εντόπισαν περίπου το 80% των παιδιών που συμμετείχαν στην πρωταρχική έρευνα του 1976, που τότε ήταν περίπου 36 ετών και διερεύνησαν αν είχαν διαπράξει κάποια παράβαση ή έγκλημα τα προηγούμενα χρόνια.
Πάνω από το 25% απάντησαν θετικά. Οι πιο κοινές παραβατικές συμπεριφορές στις οποίες είχαν εμπλακεί ήταν να χτυπήσουν ή να απειλήσουν κάποιον και η κλοπή χρημάτων ή/και αντικειμένων από μέλη της οικογένειάς τους. Στη συνέχεια οι ερευνητές συνέκριναν τα περιστατικά που ανέφεραν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες με παλιότερες αναφορές για τη βία που είχαν δεχτεί και τα προβλήματα συμπεριφορές που πιθανόν να είχαν εκδηλώσει ως παιδιά.
Τι έδειξε η έρευνα
-Τα αγόρια του δημοτικού που εξωτερικεύουν συμπεριφορές όπως συχνούς τσακωμούς, απειθαρχία κ.λπ. είναι πιο πιθανό να διαπράξουν μικρότερα και μεγαλύτερα εγκλήματα ως ενήλικες σε σχέση με τα κορίτσια με παρόμοια συμπεριφορά.
-Τα κορίτσια του δημοτικού που έχουν καταθλιπτικά συμπτώματα ή κλείνονται στον εαυτό τους είναι πιο πιθανό να έχουν παραβατική συμπεριφορά στην ενήλικη ζωή τους σε σχέση με τα εσωστρεφή αγόρια.
– Τα παιδιά που κακοποιούνται, ειδικά τα κορίτσια, κινδυνεύουν να πέσουν επανειλημμένα θύματα βίας κατά τη διάρκεια της ζωής τους στο πλαίσιο των σχέσεων που δημιουργούν τα ίδια (π.χ. οι γυναίκες θα δέχονται βία από τους συντρόφους τους) την οποία σε κάποιο σημείο θα επιδιώξουν να ανταποδώσουν ακόμα και αδιακρίτως.
Τα κρυφά σημάδια
Η διαφορά της συγκεκριμένης έρευνας από παρόμοιες προηγούμενες είναι ότι ανέδειξε τη σχέση που μπορεί να έχουν όχι μόνο οι προφανείς αλλά και οι «κρυφές» και εσωτερικευμένες συμπεριφορές των παιδιών με τη μελλοντική παραβατική τους δραστηριότητα. Ένας από τους επικεφαλής της, ο Dr. Todd Herrenkohl είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει η εντύπωση ότι τα παιδιά που έχουν καταθλιπτικά συμπτώματα και απομονώνονται από το περιβάλλον τους δεν είναι το ίδιο πιθανό να εμπλακούν σε παρανομίες αργότερα. Όμως αυτό διαψεύστηκε από τα δικά μας στοιχεία. Οι γύρω του μπορεί να πιστεύουν πώς πρόκειται απλώς για ένα ήσυχο, πληγωμένο παιδί και να μην παρεμβαίνουν. Ωστόσο και αυτές οι περιπτώσεις χρειάζονται όλη μας την προσοχή.»
Όσον αφορά στην εξέλιξη των κακοποιημένων κοριτσιών «προέκυψε πώς ένα κορίτσι που έχει κακοποιηθεί είναι πιθανό να καταλήξει στην ενήλικη ζωή της με κάποιον με εγκληματική συμπεριφορά με αποτέλεσμα να ξαναπέσει θύμα βίας, γεγονός που θα μπορούσε να το οδηγήσει να εξωτερικεύσει τελικά όλη αυτή την καταπίεση με βία που αυτή τη φορά θα έρχεται από το μέρος του.»
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ερευνητές τονίζουν πώς απαιτούνται επιπλέον μελέτες προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος η πολυπλοκότητα της ψυχοσύνθεσης των κακοποιημένων παιδιών και η επίδρασή της στη διαμόρφωση του ενήλικου εαυτού τους καθώς αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόληψη επικίνδυνων συμπεριφορών και για τα ίδια και για τους γύρω τους.


Το άρθρο επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Καππάτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου