Σελίδες

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Σπίτι με φωνές είναι σπίτι με προβλήματα


Σπίτι με φωνές είναι σπίτι με προβλήματα

από την Ιωάννα Μίχαλου
με τη συνεργασία της Ψυχολόγου-MSc, Κατερίνας Νανοπούλου
Το να υψώνει κανείς τον τόνο της φωνής του είναι πολλές φορές απαραίτητο. Το να το κάνει συνέχεια όμως στο περιβάλλον ενός σπιτιού και μάλιστα απευθυνόμενος ή έχοντας μάρτυρες τα παιδιά είναι επαρκής λόγος για να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα. Αυτά τα προβλήματα δεν είναι μόνο οικογενειακά και ανάμεσα στο ζευγάρι, αλλά προβλήματα που μπορεί να σημαδέψουν τη ψυχή του παιδιού και να του δημιουργήσουν διαταραχές στην προσωπικότητά του. 

Ένα παιδί που μεγαλώνει μέσα σε ένα σπίτι όπου η μαμά του φωνάζει συνεχώς, ο μπαμπάς του απαντάει με αντίστοιχο τρόπο και εκείνο δέχεται παρατηρήσεις που θυμίζουν υστερικές αντιδράσεις τότε ξεκινάει να καλλιεργεί εντυπώσεις και συμπεριφορές που δε θα του κάνουν καθόλου καλό. Αρχικά, πλήττεται η ψυχοσύνθεσή του και του δημιουργείται νευρικότητα που έπειτα από κάποιο καιρό δε θα μπορεί να ελέγξει. Νιώθει άγχος και στενοχώρια, η οποία εύκολα εναλλάσσεται με υπερκινητικότητα και θυμό, συναισθήματα που δε θα έπρεπε να είναι κομμάτια της ζωής του σε αυτή την ηλικία.
 Επίσης, εξοικειώνεται με τους υψηλούς τόνους και αρχίζει και αναπτύσσει μια προσωπικότητα της οποία η φυσική αντίδραση στα πάντα είναι η φωνή. Μαθαίνει να απαντάει και να συνεννοείται με φωνές, ενώ οι τσακωμοί μπαίνουν βαθιά στο DNA του για να γίνουν η νούμερο ένα απάντησή του σε κάθε πρόβλημα. Οι διαπληκτισμοί γίνονται εικόνα της καθημερινότητας και κάθε μέρα που περνάει γίνεται ακόμα πιο δύσκολο να διδαχθεί μέσα στο σπίτι η έννοια της πολιτισμένης και ανθρώπινης συζήτησης. 
Οι φωνές και οι καβγάδες είναι με λίγα λόγια κάτι που διαταράσσει τη ψυχική υγεία του παιδιού και επηρεάζει το χαρακτήρα του, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε γονιός πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται απέναντι στο παιδί ή μπροστά σε αυτό.

Η λύση για να υπάρχει πολύτιμη γαλήνη μέσα στο σπίτι, είναι να μπορούμε εμείς οι ίδιοι να τη συντηρούμε. Ακόμα και αν έχουμε διαφωνίες και προβλήματα που μας βασανίζουν, δεν πρέπει να αφήνουμε τον εαυτό μας να ξεφεύγει, ειδικά αν είναι μπροστά τα παιδιά. Οι εκρήξεις είναι σαφώς μέσα στη ζωή μας, όμως το να επικρατεί πολιτισμένη ατμόσφαιρα και ηρεμία είναι κάτι ανεκτίμητο και για την οικογένεια και για τη σχέση, αλλά και κυρίως για το παιδί μας που πρέπει να μεγαλώσει μαθαίνοντας πως όταν λέμε κάτι ήρεμα, όμορφα και πολιτισμένα τότε είμαστε καλύτεροι και πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι.

Φωτογραφία: Shutterstock

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου