Σελίδες

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Η ζήλια βουλιάζει όσα χτίζει η αγάπη

 - Κυριακή Τσανικίδη


Όταν ξεκινάει μια σχέση, ορθολογικά συνοδοιπορεί με τη φράση «μέσα στα μέλια» για να καταφθάσει λίγο αργότερα στις «αγάπες και τα λουλούδια». Το μυαλό των ερωτευμένων μεταφέρεται σ᾽ ένα μη γήινο κόσμο κι όλα φαίνονται να βαίνουν ιδανικά.


Εκεί λοιπόν που λες πως επιτέλους βρήκες τον άνθρωπό σου, εκεί τρυπώνει σαν τον κλέφτη και το λωποδύτη ένα πανούργο αίσθημα: η ζήλια! Κάπου εκεί το happy end μετατρέπεται σε sad end!

«Η ζήλια είναι αδερφή της αγάπης, όπως ο διάβολος είναι αδερφός των αγγέλων». Η εύστοχη πρόταση του Σ. Μπουφλέ μπορεί να συνοψίσει τη θέση πως η ζήλια δεν αποτελεί ένδειξη αγάπης προς τον ερωτικό σύντροφο αλλά ένδειξη ανασφάλειας.

Όταν κάποιος θεωρεί πως το έτερόν του ήμισυ τον ζηλεύει επειδή τον αγαπάει, μάλλον δεν είναι φιλαλήθης καθώς αρνείται ν᾽ αντιληφθεί την πραγματικότητα.

Η ζήλια δεν αποτελεί εκδήλωση αγάπης αλλά κτητικότητας. Πολλοί από εσάς θα ισχυρισθείτε πως αν κάποιος δε ζηλεύει, σημαίνει αυτομάτως πως δεν είναι ερωτευμένος με τον σύντροφό του.

Είναι εντελώς διαφορετικό να ενδιαφέρεσαι για κάποιον κι εκ διαμέτρου αντίθετο να τον ζηλεύεις. Σίγουρα, είναι πολύ όμορφο να έχεις δίπλα σου έναν άνθρωπο που δείχνει πως νοιάζεται για εσένα, πως θέλει να ξέρει πώς πέρασες την ημέρα σου, που θέλει να μάθει αν στη δουλειά σου σήμερα προέκυψε κάποιο θέμα. Όπως τις προάλλες που τον είχες ενημερώσει για τη διαφωνία που είχες μ᾽ ένα συνάδελφο. Είναι υπέροχο να έχεις δίπλα σου έναν άνθρωπο που ενδιαφέρεται αν, τελικά, τα ξαναβρήκες με την αδερφή σου μετά την τελευταία διαμάχη σας.

Καταλαβαίνεις πού θέλω να καταλήξω; Πως είναι πολύ σημαντικό να έχεις δίπλα σου κάποιον που ενδιαφέρεται για τα πιο απλά πράγματα που σου συμβαίνουν.
Ένας άνθρωπος σαν κι αυτόν αξίζει να είναι δίπλα σου γιατί δείχνει πως νοιάζεται, χωρίς, όμως, να σε κάνει να πνίγεσαι. Χτυπάει το τηλέφωνο σου και χαίρεσαι που είναι εκείνος. Δε δυσχεραίνεις.

Εκείνος που σε θέλει πραγματικά, θα νοιαστεί για την καθημερινότητά σου, για πράγματα μικρού ή μεγάλου ενδιαφέροντος, για θέματα που σ᾽ απασχολούν. Θα τον νοιάζει αν ευχαριστήθηκες τη μέρα σου και δε θα αναλώνεται σε χαζά σκηνικά όπως αν σ᾽ ενόχλησε κάποιος στο Facebook ή για το ποιος ήταν εκείνος που σου έκανε like. Εκεί το μόνο που καταφέρνει είναι να χάνεται και ταυτόχρονα να σε χάνει βουτώντας μέσα στην  ανασφάλειά του.

Η ζήλια μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο αν δίνονται οφθαλμοφανή δικαιώματα.
Όταν νιώσεις πως σου την έσπειρε, με κάποιο τρόπο, ο σύντροφός σου τότε φύγε απ᾽ τα σύννεφα σου και κατέβα στη γη. Όταν σου γεννάει με τον τρόπο του την αμφιβολία αν είναι πιστός ή όχι, τότε ίσως να έχεις δίκιο που ζηλεύεις. Σε αυτή την περίπτωση έχεις δικαίωμα όχι μόνο να ζηλέψεις αλλά και να φύγεις γρήγορα απ᾽ αυτή τη σχέση. Να πάρεις τα μπογαλάκια σου και να πας σε άλλη παραλία πιο καθαρή.

Όταν, όμως, δεν υπάρχει καμία ένδειξη απιστίας, τότε η ζήλια δε χωράει σε μια σχέση. Γιατί στην περίπτωση που δε δίνει δικαιώματα, πέρα απ᾽ την ανασφάλεια, υπάρχει κι έλλειψη εμπιστοσύνης.

Χωρίς εμπιστοσύνη βουλιάζει η σχέση. Αν ξεκινάς κάτι μ᾽ αμφιβολία ανακρίνοντας και θέλοντας να ξέρεις πού είναι κάθε ώρα και στιγμή, τότε βάλε και ένα λουρί γύρω απ᾽ το λαιμό του να μη σου φύγει ποτέ.

«Πού είσαι;», «με ποιον είσαι;», «άκουσα μια φωνή στο τηλέφωνο», «δε θέλω να πας εκεί για ποτό», «μη βάζεις άρωμα, μυρίζει πολύ έντονα», είναι ατάκες που μαρτυρούν πως αφενός η ζήλια σου έχει πιάσει κόκκινο κι αφετέρου πως η φαντασία σου παίζει άσχημα παιχνίδια με τη λογική σου. Ταυτόχρονα κάνεις τη σχέση να χωλαίνει και τον έρωτα να φθείρεται.

Υπάρχουν άνθρωποι που φτάνουν στο σημείο να βιαιοπραγούν εξαιτίας της ζήλιας που νιώθουν. Μια αρρωστημένη εκδήλωση που μόνο καλό δε φέρνει.

Οι ακραίες απαιτήσεις ενός ζηλιάρη εραστή δε δηλώνουν διεκδίκηση παρά πνίγουν. Κι αυτή η θηλιά μετατρέπει την αγάπη σ᾽ απέχθεια. Ποτέ δεν κατάλαβα τους άντρες που ζητούν από την κοπέλα τους να μη βάφεται ή να μη φοράει ρούχα που να την αναδεικνύουν. Ποτέ δεν μπόρεσα να δικαιολογήσω τις γυναίκες που παριστάνουν τους κατασκόπους βολιδοσκοπώντας κάθε κίνηση του συντρόφου τους.


Κανείς δε θέλει δίπλα του έναν άνθρωπο που τον καταπιέζει και θέλει να τον εγκλωβίσει σε μια φυλακή. Η ζήλια καταστρέφει ό,τι χτίζεται. Μην την αφήνετε να τα κάνει όλα ερείπιο.


ΚΥΡΙΑΚΉ ΤΣΑΝΙΚΊΔΗ
Στην Αθήνα γεννημένη Μεγάλη Πέμπτη τον Απρίλιο του 1991. Απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Όνειρο μου από μικρή η δημοσιογραφία με ιδιαίτερη έφεση στην αρθρογραφία. Αγάπη και έρωτας το αγαπημένο μου θέμα. Έντονη προσωπικότητα με ευαίσθητες πτυχές. Μου αρέσει να ταξιδεύω και να ανακαλύπτω πράγματα. Η περιέργεια χαρακτηριστικό μου στοιχείο. Για 'μένα δύο πράγματα είναι πολύ σημαντικά για να ευτυχήσει ένας άνθρωπος. Η αγάπη για τη δουλειά του και η εύρεση του άλλου του μισού!. Πολύ ρομαντική για την εποχή μας. Θα με ανακαλύψετε μέσα από τα άρθρα μου!
Website: iLov.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου