Σελίδες

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Είναι στ΄ αλήθεια δύσκολη η μονογονεϊκή ζωή;


Όταν κάποιος/α μου λέει ότι θέλει να χωρίσει και έχει παιδιά, η πρώτη μου αυθόρμητη αντίδραση είναι να τον/την προειδοποιήσω ότι είναι δύσκολο να μεγαλώνεις παιδιά μόνος σου…ή σχεδόν μόνος.
Αν σκέφτεσαι να χωρίσεις μάλλον δεν είσαι ευτυχισμένη/ος και ο φόβος για το άγνωστο ή τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσεις, δεν είναι λόγος να μένεις στον γάμο σου. Είναι δύσκολο να είσαι διαζευγμένος γονιός αλλά είναι πιο δύσκολο και το να είσαι παντρεμένος γονιός, ειδικά αν ζεις μέσα στην ένταση και τον φόβο. Το μεγάλωμα των παιδιών όταν ο ένας ή και οι δυο γονείς είναι δυστυχισμένοι είναι ό,τι χειρότερο.
Η παιδική ηλικία δεν διαρκεί πολύ, αν και κάποιες φορές μπορεί να φαντάζει σαν αιωνιότητα. Το καθάρισμα του σπιτιού, οι αλλαγές τις πάνας και άλλες ανάλογες δουλειές στο σπίτι, δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία. Δεν είναι λόγοι για να φοβηθείς να χωρίσεις.
Δείτε σχόλια: Μένω ή φεύγω;
Αυτό φυσικά δεν αφορά μόνο τις μόνες μαμάδες. Το να είσαι μονογονέας δεν είναι πιο δύσκολο ή πιο εύκολο αν είσαι γυναίκα ή άντρας. Γνωρίζω πολλούς δραστήριους μονογονείς και των δυο φύλων. Κανένας σοβαρός άνθρωπος, δεν παίρνει τον γονεϊκό ρόλο ελαφρά.
Ναι, το να είσαι μονογονέας θέλει πολύ δουλειά αλλά όχι όπως φαντάζεσαι. Ο γάμος μου έληξε τον Ιούλιο του 2008, όταν το μωρό μου ήταν 4 μηνών και το μεγαλύτερο παιδί μου σχεδόν 3 ετών. Κάποιοι με είχαν προειδοποιήσει ότι το να χωρίσω έχοντας δυο τόσο μικρά παιδιά θα ήταν πολύ δύσκολο αλλά ήμουν σίγουρη ότι το να μεγαλώσω τα παιδιά μου χωρίς να έχουν σχεδόν καθόλου αναμνήσεις της ζωής τους σε ένα σπίτι με δυο γονείς,  θα ήταν πιο εύκολο από ότι αν ήταν αρκετά μεγάλα ώστε να θυμούνται. Δεν μετάνιωσα το ότι έφυγα τότε – ακόμα πιστεύω ότι ήταν η καλύτερη απόφαση που θα μπορούσα να είχα πάρει.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχω αμφισβητήσει ποτέ το ότι έφυγα γενικά. Το να είσαι μονογονέας σημαίνει ότι περιστασιακά νιώθεις έντονες τύψεις και έντονη μοναξιά.Είναι σημαντικό να είσαι σίγουρη/ος για την απόφαση σου επειδή θα έρθεις αντιμέτωπη/ος με την αμφισβήτηση τρίτων. Είναι σημαντικό να μπορείς να κοιτάξεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη και να ξέρεις ότι έκανες αυτό που έπρεπε όταν έπρεπε.
Το να είσαι μονογονέας ή χωρισμένος γονιός, σε πληγώνει με άλλους τρόπους, όπως όταν έχεις δυο κοιμισμένα παιδιά στο αμάξι και πρέπει να τα μεταφέρεις στα κρεβάτια τους ένα-ένα. Ή όταν το ένα σου παιδί είναι άρρωστο και προσπαθείς να το ανακουφίσεις και το άλλο κλαίει στο διπλανό δωμάτιο. Είναι δύσκολο όταν τα παιδιά δεν θέλουν να πάνε στο σπίτι του άλλου γονιού και είναι εξίσου δύσκολο όταν ξεχνάνε να σε φιλήσουν, από τον ενθουσιασμό τους να φύγουν για να πάνε στο σπίτι του άλλου γονέα.
Όμως ευτυχία είναι όταν έχεις τα παιδιά σου στην αγκαλιά σου, χωρίς κανέναν πάνω από το κεφάλι σου, να σου λέει πως να ζήσεις τη ζωή σου. Ευτυχία είναι η απελευθέρωση, η ήρεμη ζωή χωρίς εντάσεις, με μοναδικό τίμημα λίγη παραπάνω, έλλειψη ύπνου.
Δεν έχεις κανέναν να σου πει πότε να καθαρίσεις, τι ώρα να στείλεις για ύπνο τα παιδιά ή να παραπονεθεί για το φαγητό που μαγείρεψες ή που δεν μαγείρεψες. Βάζεις τους δικούς σου κανόνες στο σπίτι σου και αν σαν χαρακτήρας, δεν σου είναι εύκολο να συμβιβάζεσαι, τότε είναι πιο εύκολο να έχεις τον απόλυτο έλεγχο του σπιτιού σου.
Στη πορεία βέβαια διαπίστωσα πως έπρεπε να αποδεχθώ ότι δεν είχα κανέναν έλεγχο στο τι συνέβαινε στο σπίτι του πατέρα τους. Είσαι το «αφεντικό» μόνο το μισό καιρό. Χάνεις το δικαίωμα να επέμβεις στο πως διαχειρίζεται ο άλλος γονέας το σπίτι του. Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα.
Θα καταλάβεις τι δύναμη κρύβεις μέσα σου και με κάθε δυσκολία που θα ξεπερνάς, η αυτοπεποίθηση σου θα αυξάνεται. Αν σκέφτεσαι να χωρίσεις, θα χρειαστείς αυτή την αυτοπεποίθηση.
Στην δική μου περίπτωση, ο πρώην μου και εγώ γίναμε καλύτεροι γονείς μετά τον χωρισμό. Θα έχεις σχέση με τον/την πρώην σου για μια ζωή γι” αυτό καλό είναι να αναγνωρίσεις την σημασία των παιδιών σας. Σέβομαι τον πρώην μου επειδή πέρασε τις ίδιες δυσκολίες με εμένα. Πηγαίνουμε μαζί στις εκδηλώσεις του σχολείου, συζητάμε τα θέματα των παιδιών μας και υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλο. Μπορεί να γίνει αυτό, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίεις. Δυο μονογονεϊκές οικογένειες μπορούν να συνεργαστούν και να συνυπάρξουν.
Το να είσαι μονογονέας είναι και δύσκολο και εύκολο. Αλλά δεν έχει μόνο να κάνει με τις επιπλέον πάνες που θα αλλάξεις ή το μαγείρεμα. Αυτές είναι δυσκολίες που αντιμετωπίζονται εύκολα. Όλοι μας βρίσκουμε τρόπους να προσαρμοστούμε. Οι επιπλέον δουλειές του σπιτιού ή ακόμα και το οικονομικό που είναι ομολογουμένως δύσκολο στις μέρες μας, δεν είναι λόγος να μείνεις στον γάμο σου αν δεν το θέλεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου