Σελίδες

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Πώς να δείχνετε στα παιδιά σας κάθε στιγμή την αγάπη σας!

από Έλενα Μπούλια | 3 Οκτ 2014


Τα παιδιά μας έχουν ανάγκη να ξέρουν πόσο πολύ τα αγαπάμε. Ακόμα κι όταν μας τρελαίνουν, ακόμα κι όταν θυμώνουμε μαζί τους, ακόμα κι όταν κάνουν κάποιο λάθος πρέπει να ξέρουν πως η αγάπη μας για εκείνα δεν αλλάζει. Ακόμα κι όταν γιος μας βρίσκεται εκτός ομάδας σε ένα παιχνίδι, πρέπει να ξέρει πως η πιο σίγουρη ομάδα του θα είναι πάντα η οικογένειά του. Κι όταν την κόρη μας δεν την καλούν σε έναν χορό, δεν χρειάζεται να στεναχωριέται γιατί ο μπαμπάς της θα την περιμένει πάντα να χορέψουν αγκαλιά στο σαλόνι! Με άλλα λόγια, τα παιδιά μας πρέπει να ξέρουν ότι στην οικογένεια μας θα υπάρχει πάντα μία θέση για εκείνα, για να επιστρέφουν σε αυτήν όποτε νιώθουν την ανάγκη.
Πώς να κάνετε, λοιπόν, κάθε στιγμή τα παιδιά να νιώθουν ότι τα αγαπάτε...
1. Να χορεύετε.
2. Να τους λέτε ιστορίες από την ζωή σας. Από παιδικές σας περιπέτειες και νεανικές σας αναμνήσεις. Τι σκεφτήκατε την πρώτη φορά που είδατε τον σύντροφό σας. Πώς νιώθατε την ημέρα του γάμου σας και την ημέρα που το παιδί σας έμαθε ποδήλατο;
3. Να τα φιλάτε πάντα πριν κοιμηθούν.
4. Να τα αφήνετε (μερικές φορές) να ξαπλώνουν στο κρεβάτι μαζί σας.
5. Να τυπώσετε φωτογραφίες των παππούδων και των προπάππων σας και να μιλάτε στα παιδιά για εκείνος, προκειμένου να «χτίσετε» στο μυαλό τους την οικογενειακή σας ταυτότητα.
6. Να τα παίρνετε εσείς από το σχολείο.
7. Να τους μαθαίνετε να κάνουν πράγματα -να διαβάζουν, να δένουν τα κορδόνια τους, να πετυχαίνουν τον στόχο με τα βελάκια!
8. Να αναφέρεστε στην οικογένειά σας ως ομάδα.
9. Να δημιουργήσετε έναν οικογενειακό κωδικό ή μια χειρονομία που θα καταλαβαίνετε μόνο εσείς, για να επικοινωνείτε μεταξύ σας «μυστικά»! (αυτό μπορεί να είναι π.χ. το επώνυμό σας ανάποδα!)
10. Να κορνιζάρετε και να κρεμάτε φωτογραφίες των παιδιών στο σπίτι.
11. Να τα κάνετε μπάνιο με σαπουνάδες και παιχνίδια.
12. Να βλέπετε όλοι μαζί οικογενειακές φωτογραφίες και βίντεο.
13. Να τους λέτε ότι τα αγαπάτε. Πολύ.
14. Να τα βάζετε να ξαπλώνουν μπρούμυτα και να τρίβετε τις πλατούλες τους.
15. Να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο στα οικογενειακά γεύματα, για να μπορείτε να συζητάτε μεταξύ σας.
16. Να βάζετε σημειώματα στο κολατσιό τους που να τους γράφετε αστεία ή τρυφερά λόγια!
17. Να τους διαβάζετε, και μάλιστα αγαπημένα βιβλία των δικών σας παιδικών χρόνων.
18. Να τα αφήνετε να γίνονται χάλια!
19. Να δημιουργήσετε ένα οικογενειακό σύνθημα ή μία θετική φράση, την οποία θα επιστρατεύετε στις δύσκολες στιγμές (π.χ. «αναζήτα την ομορφιά και την περιπέτεια - ζήσε με χαρά - κάνε μεγάλες σκέψεις - κάνε δύσκολα πράγματα - ζήσε με πάθος» ή «Μπορούμε να κάνουμε δύσκολα πράγματα»).
20. Ετοιμάστε ένα φαγητό ή ένα γλυκό που τρώγατε όταν ήσασταν παιδιά και μιλήστε γι'αυτό στα παιδιά σας (ποιος το έφτιαχνε τότε, γιατί σας άρεσε και πότε το τρώγατε).
21. Περάστε χρόνο στην φύση μαζί. Κάντε κάμπινγκ, ορειβασία, βόλτα με ποδήλατα, βαρκάδα, παρατηρήστε τα ζώα και τα πουλιά.
22. Κλείστε το κινητό!
23. Με την πάροδο των ετών δημιουργήστε οικογενειακές παραδόσεις για τα γενέθλια του κάθε παιδιού. Μπορείτε π.χ. να πηγαίνετε όλοι μαζί για φαγητό σε ένα συγκεκριμένο εστιατόριο ή να φουσκώνετε ένα μπαλόνι με ήλιο, να γράφετε την ηλικία του παιδιού και να το αφήνετε να πετά στον ουρανό μόλις σβήσει τα κεράκια της τούρτας.
24. Δημιουργήστε μαζί με τα παιδιά: Ψήστε, κάντε χειροτεχνίες, κατασκευές, πειράματα.
25. Φάτε κάτι που καλλιεργήσατε μαζί στον κήπο ή στην γλάστρα.
26. Διδάξτε τους πόσο φανταστικό είναι το σώμα τους και πόσα πράγματα μπορεί να κάνει.
27. Επιτρέψτε στα παιδιά κάποια βράδια να μένουν ξύπνια έως αργά -ή έστω σε ένα παιδί κάθε φορά- για να κάνετε πράγματα οι δυο σας μαζί του, π.χ. να κουβεντιάζετε τετ-α-τετ ή να παίζετε κάτι.
28. Μάθετε ένα τραγούδι όλοι μαζί, για να τραγουδάτε π.χ. στο αυτοκίνητο όταν ταξιδεύετε!
29. Θέστε στόχους μαζί.
30. Αφιερώστε μία μέρα κάθε εβδομάδα για να κάνετε κάτι διασκεδαστικό όλοι μαζί. Ακόμα κι αν δεν το καταφέρνετε κάθε εβδομάδα, προσπαθήστε όταν γίνεται να επιλέγετε μέρη που ξέρετε πως θα περάσει όλη η οικογένεια καλά ή κοντινές εκδρομές.
31. Αφήνετε τα παιδιά πού και πού να χάνουν την αίσθηση του χρόνου -και πάρτε μαθήματα ανεμελιάς, παρακολουθώντας πόση χαρά παίρνουν τα παιδιά από το παιχνίδι.
32. Παρατηρήστε τα άστρα μαζί.
33. Παρατηρήστε τα ενώ κοιμούνται και πείτε τους τι σας έκανε εντύπωση την επόμενη ημέρα.
34. Ζητάτε συγνώμη.
35. Αφιερώνετε κάποια βράδια για να βλέπετε όλοι μαζί ταινίες ή να παίζετε επιτραπέζια.
36. Δείξτε ενδιαφέρον για τα ενδιαφέροντά τους (ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι ο μπαμπάς θα παίξει με κούκλες κάποιες φορές).
37. Βγείτε για τρέξιμο όλοι μαζί.
38. Να δείχνετε την αγάπη σας στον άνδρα σας!
39. Να μοιράζεστε την πίστη σας (όποια κι αν είναι αυτή) με τα παιδιά σας.
40. Να τα ακούτε με ειλικρινές ενδιαφέρον όταν πονούν.
41. Να ψάχνετε και να βρίσκετε τα φυσικά τους ταλέντα.
42. Να λέτε όμορφα πράγματα για εκείνα στον άνδρα σας (ή σε κάποιον άλλον) όταν νομίζουν ότι δεν ξέρετε ότι σας ακούνε.
Να είστε βέβαιοι πως όσο θυμάστε καθημερινά να κάνετε τα παραπάνω, τα παιδιά σας δεν θα ξεχάσουν και δεν θα αμφιβάλλουν ποτέ για το πόσο πολύ τα αγαπάτε.
- See more at: http://www.mama365.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου