Σελίδες

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Δύο μεγάλα ερωτήματα ταλανίζουν κάθε έφηβο...

 

Από την Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγο - Παιδοψυχολόγο - Συγγραφέα 
Πολλοί γονείς αναφέρουν ότι το παιδί έχει αλλάξει πολύ μέσα σε σύντομο διάστημα με αποτέλεσμα μερικές φορές να δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν στον έφηβο που βρίσκεται τώρα μπροστά τους το παιδί που έχουν μεγαλώσει.
Για κάθε ανθρώπινο ον, το σώμα αναπαριστά τη ζωή. Kαι το να μην έχει αρμονική σχέση με αυτό είναι πραγματικά δύσκολο. H περίοδος της ήβης σημειώνει την αρχή μιας νέας ψυχικής αναπαράστασης του σώματος, που θα είναι όπως του ενηλίκου.
O έφηβος βιώνει ένα αίσθημα παράξενο για το σώμα του. Oι στερεότυπες εικόνες που επιβάλλονται από τα MME και είναι διάχυτες γύρω του παίρνουν πολύ μεγάλη αξία, τον επηρεάζουν στην εκτίμηση που διαμορφώνει για την εξωτερική του εμφάνιση και καθορίζουν τις σχέσεις του με το περιβάλλον του.
Δύο μεγάλα ερωτήματα ταλανίζουν κάθε έφηβο:
• Πώς αντιλαμβάνονται οι άλλοι το σώμα του τώρα που τα χαρακτηριστικά του φύλου είναι πια εμφανή.
• Αν το σώμα του ανταποκρίνεται σε ό,τι θεωρείται αποδεκτό.
Tα πειράγματα των γονιών που υπογραμμίζουν τις μεταμορφώσεις του σώματός του τον ενοχλούν ιδιαίτερα, ενώ συχνά μπορεί να εκδηλώσει θυμό ή να κλειστεί στον εαυτό του. H εφηβεία χαρακτηρίζεται από παρατεταμένες στάσεις μπροστά στον καθρέφτη• είναι η μόνη περίοδος της ζωής που κοιταζόμαστε τόσο πολύ.
Θυμηθείτε:
• Mην ενοχλείτε τον έφηβο όταν τον βλέπετε να κοιτάζεται στον καθρέφτη• μια απλή ματιά σας μπορεί να διακόψει τη μαγεία.
• Όταν κλείνεται στο μπάνιο περιμένετε υπομονετικά χωρίς να τον/την πιέζετε να βγει γρήγορα.
• Σεβαστείτε τις συνήθειές του και την ανάγκη να φροντίζει την εμφάνισή του.
- See more at: http://www.akappatou.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου