Σελίδες

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Η πρώτη μέρα στο "μεγάλο σχολείο"

Η Κα. Καππάτου σας συμβουλεύει:
Επιτέλους έφθασε η στιγμή που το παιδάκι σας διαβαίνει τη πόρτα του δημοτικού. Μήνες τώρα από το νηπιαγωγείο άκουγε για το μεγάλο σχολείο. Οι περισσότεροι γονείς συγκινημένοι το συνοδεύουν , μπαίνει πια σε μια άλλη καθημερινότητα γεγονός μεγάλης σημασίας για τη ζωή του. Ξεκινά μια νέα εποχή καθηκόντων και απαιτήσεων ,θα αρχίσει να αποκτά συστηματικές γνώσεις που σταδιακά θα γίνονται πολύπλοκες και κάποιες φορές, ενδεχομένως, δεν θα του είναι ιδιαίτερα ευχάριστες.
Γενικά, μέσα σε 10-15 ημέρες το παιδί έχει προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον. Συνήθως, έχει προηγηθεί η φοίτησή του στον παιδικό σταθμό και στο νηπιαγωγείο, γεγονός που σημαίνει ότι τόσο το παιδί όσο και οι γονείς έχουν ήδη βιώσει τον αποχωρισμό.
Mερικά παιδιά αντιδρούν αρνητικά κατά την είσοδό τους στην πρώτη τάξη. Aυτό συμβαίνει, επειδή για πρώτη φορά το παιδί βρίσκεται σε ένα χώρο μεγάλο με πολλά παιδιά άγνωστα και μεγαλύτερα από το ίδιο , με δασκάλους άγνωστους σε αίθουσες ψυχρές ή απρόσωπες κλπ. Eίναι υποχρεωμένο να παρακολουθεί το μάθημα, να προσέχει, να γράφει, να εξυπηρετεί μόνο του τον εαυτό του, αλλά και να βρεθεί αντιμέτωπο με την ενδεχόμενη αυστηρότητα του δασκάλου. Γι’ αυτό, θα πρέπει να διαθέτει ωριμότητα, ευελιξία, ώστε να αντιμετωπίζει τις δυσάρεστες στιγμές που ίσως κρύβει η έναρξη της σχολικής περιόδου.
Για να θεωρηθεί ένα παιδί έτοιμο να ενταχθεί στην A΄ Δημοτικού, θα πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις. Eκτός από τη χρονολογική του ηλικία –περίπου των 6 ετών–, χρειάζεται να έχει αποκτήσει την ωριμότητα που απαιτεί η ηλικία του σε ό,τι αφορά το σωματικό, νοητικό αλλά και συναισθηματικό τομέα. Στην πλειοψηφία τα παιδιά διαθέτουν αυτή την ωριμότητα . Υπάρχουν ωστόσο κάποια που ίσως δεν είναι έτοιμα να διαχειριστούν τη νέα κατάσταση .
Πως θα το βοηθήσετε
Να δείχνετε χαρούμενοι που το παιδί ξεκινά την νέα βαθμίδα
Να είστε υποστηρικτικοί όταν σας εκφράζει ανησυχία , προβληματισμό ή αγωνία.
Να επιδιώκετε να επισκέπτεστε το νέο σχολείο κάποιες φορές πριν το παιδί ξεκινήσει .
Να συναντάτε τους φίλους του από το νηπιαγωγείο, ώστε να πηγαίνουν μαζί τουλάχιστον τις πρώτες μέρες για να νιώθει ασφάλεια .
Να του έχετε εξηγήσει τη διαδικασία της λειτουργίας της τάξης
Να αποφεύγετε εκφράσεις ότι αλλάζει η ζωή του γιατί θα έχει διάβασμα ή τέρμα τα παιχνίδια κλπ. γιατί φαίνονται απειλητικά στα παιδιά μάτια.
Να θυμάστε ότι ακόμη και αν προσπαθήσετε να κρύψετε την αγωνία σας θα διαβάσει στα μάτια σας πως αισθάνεστε και αυτό θα το επηρεάσει...

Πως  θα μάθει να διαβάζει μόνο του;
• να συμφωνήσετε με ηρεμία σε ένα καθημερινό πρόγραμμα μελέτης ώστε να γίνει ρουτίνα
• η μελέτη στο σπίτι, κυρίως κατά τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, πρέπει να είναι ελάχιστη έως ανύπαρκτη.
• σταδιακά να του περάσετε το μήνυμα ότι η ευθύνη της μελέτης πρέπει να είναι υπόθεση του ίδιου, ενώ εσείς θα του δίνετε κατευθύνσεις
• Σκοπός είναι να καταλάβει ότι βρίσκεστε εκεί για να το βοηθήσετε αν χρειαστεί κάποια βοήθεια
• να του δίνετε τη δυνατότητα να κάνει μικρά διαλείμματα αν δυσκολεύεται
• αν χρειαστεί τις πρώτες μέρες να καθίσετε κοντά του
 Bασική μέριμνα πρέπει να είναι η εξασφάλιση ελεύθερου χρόνου για παιχνίδι

Καλή αρχή σε όλα τα παιδιά!!!!!
- See more at: http://www.akappatou.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου