Σελίδες

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Όταν υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες στην οικογένεια…


//by

Τα τελευταία χρόνια τα οικονομικά όλων μας συνεχώς επιδεινώνονται, σε άλλους λιγότερο και σε άλλους περισσότερο. Έτσι, συχνά αναγκαζόμαστε να περιορίσουμε τις δαπάνες μας, καλύπτοντας μόνο τις βασικές μας ανάγκες, όπως είναι η διατροφή. Όταν όμως υπάρχουν παιδιά στην οικογένεια που μέχρι τώρα έπαιρναν τακτικά παιχνίδια ή πήγαιναν σε θέατρα και παιδότοπους, πολλοί γονείς μπαίνουν σε μεγάλο δίλημμα, καθώς από τη μία μπορεί να μην αντέχουν οικονομικά να προσφέρουν στα παιδιά τους όσα τους προσέφεραν το προηγούμενο διάστημα και από την άλλη δε θέλουν να τα στενοχωρήσουν.
Πώς όμως μπορείς να εξηγήσεις σε ένα παιδί τις οικονομικές δυσκολίες της οικογένειας χωρίς να το πανικοβάλεις;
Πολλές φορές μπορεί να σκέφτεστε ότι δεν πρέπει να πείτε τίποτα στα παιδιά σας για την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικογένεια, επειδή ίσως αυτά δε θα καταλάβουν ή επειδή μπορεί να τρομάξουν. Η αλήθεια είναι όμως ότι τα παιδιά ούτως ή άλλως δεν είναι ήρεμα, αφού σας βλέπουν με άγχος, νεύρα ή θλίψη, χωρίς να ξέρουν το λόγο. Γι’ αυτό, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού θα πρέπει να τα ενημερώνετε για την καινούρια κατάσταση.
Για παράδειγμα, σε παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορείτε απλώς να εξηγήσετε τι δε θα μπορέσετε να κάνετε ή να αγοράσετε αυτό τον καιρό. Σε παιδιά δημοτικού, που μπορεί μάλιστα να έχουν ακούσει για την κατάσταση στη χώρα, χρειάζεται να παραμείνετε ψύχραιμοι και να τους εξηγήσετε την κατάσταση με απλά λόγια, καθώς τα παιδιά πολλές φορές απελπίζονται και φαντάζονται ότι «τώρα θα είμαστε φτωχοί» ή «τώρα θα μείνουμε άστεγοι». Επίσης είναι καλή ευκαιρία να τους διδάξετε αξίες όπως την αλληλοβοήθεια, την αποταμίευση ή την ολιγάρκεια. Τέλος σε εφήβους, είναι καλό να μιλήσετε ειλικρινά και να συζητήσετε για όλες τις ανασφάλειες που μπορεί να νιώθουν καθώς συγκρίνουν τα οικονομικά της οικογένειάς σας με αυτά των συνομηλίκων τους, έτσι ώστε να ξέρουν τα όρια των οικονομικών απαιτήσεών τους από εσάς.
Ακόμη είναι καλό να αποφεύγετε την καταστροφολογία της τηλεόρασηςμπροστά στα παιδιά, καθώς έτσι επιφορτίζονται με περιττό άγχος και ανασφάλεια. Προσπαθήστε να μην μεταφέρετε σε αυτά τις δικές σας ανησυχίες. Είναι σημαντικό όμως παράλληλα, να μη νιώσουν ότι τους κρύβετε πράγματα, γι’ αυτό να τα ενημερώνετε για ό,τι καινούριο συμβαίνει με το δικό σας απλό τρόπο, κλείνοντας πάντα τη συζήτηση με αισιοδοξία για το μέλλον.
Εξηγήστε τους, στο μέτρο που μπορούν να καταλάβουν, τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Αν θα χρειαστεί δηλαδή να μειωθούν κάποια από τα έξοδα στην οικογένεια και τι θα σημαίνει αυτό για τα ίδια, όπως για παράδειγμα ότι δεν μπορείτε να τους αγοράσετε τα πιο εντυπωσιακά άρα και ακριβά τετράδια, αλλά θα πρέπει να διαλέξουν κάποια απλούστερα άρα και οικονομικότερα. Παράλληλα, ίσως χρειαστεί να βρείτε εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης ή κάποιες δραστηριότητες οικονομικότερες από αυτές που είχαν έως τώρα, αλλά εξίσου διασκεδαστικές και ωφέλιμες.
Μπορείτε επίσης να τους εισάγετε και την έννοια της αποταμίευσης και της σωστής διαχείρισης των χρημάτων με το να καθιερώσετε να τους δίνετε ένα συγκεκριμένο εβδομαδιαίο χαρτζιλίκι, το οποίο θα πρέπει να μάθουν να διαχειρίζονται σωστά. Πάνω απ’ όλα όμως, προσπαθήστε να διατηρήσετε κάποιες από τις βασικές σας καθημερινές συνήθειες, όπως για παράδειγμα να τρώτε όλοι μαζί μεσημεριανό ή να παίζετε κάθε Κυριακή επιτραπέζιο όλοι μαζί. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει τόσο τη δική σας ψυχολογία, όσο και των παιδιών σας αφού θα τους δείξει ότι αυτά που έχουν αλλάξει είναι στην πραγματικότητα ελάχιστα.
Τέλος, κάτι άλλο πολύ σημαντικό είναι μπορέσετε να κρατήσετε εσείς οι ίδιοι την ψυχραιμία σας, δίνοντάς τους το παράδειγμα ανθρώπων που δεν το βάζουν κάτω, ανθρώπων που αγωνίζονται και που δεν μεμψιμοιρούν. Προσπαθήστε να είστε συναισθηματικά δοτικοί προς τα παιδιά σας παρ’ όλες τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζετε. Μπορεί πια να έχετε λιγότερα χρήματα, άρα και λιγότερα υλικά αγαθά να τους προσφέρετε, αλλά μία αγκαλιά, τα τρυφερά λόγια, ο ποιοτικός χρόνος που περνάτε μαζί τους είναι πολύ σημαντικότερα για την ψυχική τους υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου