Τι συμβαίνει όταν βλέπουμε παράξενα όνειρα
Ο κόσμος των ονείρων είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει και κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών επιστημόνων και ερευνητών, προσπαθώντας να καταλάβουν τι είναι αυτό που συμβαίνει στον άνθρωπο τη στιγμή που ονειρεύεται. Είναι από τα θέματα που πολύ δύσκολα μπορεί να δοθεί μια απόλυτα τεκμηριωμένη απάντηση και εξήγηση, για το τι είναι ακριβώς και πώς το αντιλαμβάνεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος.
Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές, που τα όνειρα είναι πολύ παράξενα, αλλόκοτα και εκτός πραγματικότητας και λογικής. Σε τέτοια όνειρα ζούμε σουρεάλ καταστάσεις βγαλμένες από την επιστημονική φαντασία. Τη στιγμή, όμως, που τα βλέπουμε όλα μας φαίνονται λογικά, συμμετέχουμε κανονικά ως μέρος της ιστορίας θεωρώντας ότι όλα αυτά είναι φυσιολογικά. Μόνο όταν ξυπνήσουμε θα σκεφτούμε πως όλα αυτά ήταν πραγματικά περίεργα.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνο, επιχείρησαν να δώσουν μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα, πραγματοποιώντας  μελέτες με τη μέθοδο των μαγνητικών απεικονίσεων, και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο εγκέφαλος τη στιγμή εκείνη αδυνατεί να επεξεργαστεί και να ερμηνεύσει το φαινόμενο αυτό. Αυτό συμβαίνει διότι όταν ο εγκέφαλος προσπαθεί να κατανοήσει κάτι εντελώς πέρα από τη λογική, και αδυνατεί, απενεργοποιείται το κομμάτι του που ερμηνεύει εικόνες και έννοιες και τα θεωρεί όλα φυσιολογικά.
Το γιατί δημιουργούνται αυτές οι καταστάσεις στα όνειρά μας, εξαρχής; Ίσως γιατί προσπαθεί ο εγκέφαλος να μετατρέψει σε εικόνα συναισθήματα και σκέψεις συγκεχυμένες και μπερδεμένες μεταξύ τους.