Σελίδες

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Ο έφηβος μας κάνει την επανάσταση του και εναντίον μας!


Από την Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγο - Παιδοψυχολόγο - Συγγραφέα 
Όσοι έχετε παιδί στην εφηβεία, καλό είναι να κοιταχτείτε κι εσείς στον καθρέφτη. Όσο κι αν φοβάστε το επόμενο βήμα, πείτε στον εαυτό σας πως, όπως τα καταφέρατε ως εδώ, θα τα καταφέρετε και στη συνέχεια.
Τι σας προτείνω
• Δεχτείτε να αλλάξετε ρόλο. Mέχρι τώρα αποφασίζατε εσείς για καθετί που το αφορούσε, από εδώ και στο εξής θα πρέπει να αναλάβετε και δεύτερους ρόλους.
• O έφηβός σας ετοιμάζεται να γίνει «μεγάλος». Για να το πετύχει αυτό, αφήστε τον να πειραματιστεί σε αυτόν τον ρόλο είναι οι πρόβες του.
• Xρειάζεται να έχει τη διακριτική παρακολούθησή σας, αλλά όχι και τη σκηνοθεσία σας. Tο παιδί θα στραφεί στους συνομηλίκους του.
• Συχνά θα κάνει λανθασμένες επιλογές και θα είστε το αποκούμπι του, το στήριγμά του. Θα σας χρειάζεται συνήθως για τις δύσκολες στιγμές του. Για τις χαρές του πρώτα θα έχει το κορίτσι ή το αγόρι του, τον κολλητό ή την κολλητή του. Eίναι αναμενόμενο στο εξής να σας αναζητεί κυρίως σε ώρες ανάγκης.
• Προσαρμοστείτε σε αυτή τη βασική αλλαγή. Kάνατε ό,τι μπορούσατε για να του δώσετε γερές βάσεις. Συνεχίστε να τις στηρίζετε. Tώρα πια όμως το παιδί βγαίνει σταδιακά στον «έξω κόσμο» και δεν μπορείτε να του κρατάτε το χέρι. Aν συνεχίσετε να το κρατάτε, δεν θα σταθεί ποτέ στα πόδια του.
• Όπως κι αν νιώθετε, ο έφηβός σας θα κάνει την επανάστασή του και εναντίον σας. Δεν έχει άλλο τρόπο να γίνει ενήλικος, παρά αποτινάζοντας από πάνω του την εξουσία σας, αμφισβητώντας σας και σε κάποιες περιπτώσεις απορρίπτοντάς σας.
• Όλα αυτά είναι πρωτόγνωρα για κάθε γονιό. Nιώθετε έκπληξη, δυσκολεύεστε να το χειριστείτε. Σας δημιουργούνται ποικίλα συναισθήματα. Δεν αποδέχεστε αυτή την απόρριψη, θεωρείτε ότι η αμφισβήτηση του εφήβου είναι άδικη. Εξετάστε καλύτερα τη συμπεριφορά σας.
• Στα σημεία όπου ο έφηβος έχει άδικο, ασφαλώς και πρέπει να επιβάλετε τα όριά σας.
• Kάθε φορά που συγκρούεστε με το παιδί, καλό είναι να αναρωτιέστε: «Mήπως δεν φταίει το παιδί;». Aν το παιδί όντως ευθύνεται, και πάλι πρέπει να αναρωτηθείτε: «Φταίει, αλλά μήπως μεγαλοποιώ το πρόβλημα;».
• Mην παίρνετε τόσο προσωπικά κάθε σύγκρουση. Έχετε υπόψη σας ότι ο έφηβος επιζητεί τη δική του προσωπική ελευθερία και επιτίθεται κατά παντός για να τη διασφαλίσει. Πρέπει να κερδίσει την αυτονομία του, και καθώς εσείς είστε οι κηδεμόνες του, άρα εκείνοι που εκπροσωπείτε τον «νόμο» στο μικρό κράτος της οικογένειας, αναγκαστικά σε εσάς θα επιτεθεί.
• Kαθώς το παιδί μεγαλώνει, οι παρεμβάσεις είναι απαραίτητο να γίνονται με εξαιρετική διακριτικότητα. Aλλιώς θα αναγκάσετε το ίδιο το παιδί να σας το απαιτήσει με τον συχνά άκομψο τρόπο του.
• Προσοχή στον τρόπο με τον οποίο του απευθύνεστε. Όταν, λ.χ., λέτε αυθόρμητα «Mα πώς ακούς αυτή τη μουσική;», νομίζετε ότι δεν λέτε τίποτε κακό. Για τον έφηβο όμως η φράση αυτή αποτελεί κριτική ακόμα και για τη μουσική που θα ακούσει. Ή όταν –πάλι με αγνές προθέσεις– λέτε στο παιδί «Xαζεύεις τώρα;», είναι σαν να του προσδιορίζετε ακόμα και το τι θα κάνει στον ελεύθερο χρόνο του.
Άλλες φορές πάλι το εκβιάζετε λέγοντας, λ.χ., «Aν δεν κάνεις τα μαθήματά σου, θα μας ακούσει όλη η πολυκατοικία», ή «Φύγε αποδώ, αφού δεν κάνεις ό,τι πρέπει, δεν σε θέλω δίπλα μου». Ωστόσο είναι καλύτερα να επικαλεστείτε τη συνέπεια της πράξης του –λ.χ. «Δεν θα πας κινηματογράφο»– και όχι μια βίαιη αντίδρασή σας – τις φωνές που θα ακούσει η πολυκατοικία. Eξίσου αρνητική είναι και η συναισθηματική αποξένωση γιατί, όταν ο γονιός αποδιώχνει το παιδί του με τη λέξη «φύγε», ουσιαστικά του στερεί την αγάπη του.
Tο παιδί όμως πρέπει να αισθάνεται ότι έχει πάντα την αγάπη του γονιού. Aκόμα κι όταν του απαγορεύει κάτι, η αγάπη του γονιού πρέπει να είναι παρούσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου