Σελίδες

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Ιδέες για ποιοτικό και δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά μας

uncle-goose-xilino-paixnidi-me-kuvous-mirmigkia-lifestyle
Έναρξη σχολικής χρονιάς: τσεκ
Έναρξη εξωσχολικών δραστηριοτήτων (μπαλέτα, ποδόσφαιρα, κολύμπι κλπ, κλπ.): τσεκ
Έναρξη ρουτίνας: τσεκ 
Μαμά σε πρόθυρα εξάντλησης: τσεκ
Ψείρες : τσεκ (αυτό όμως το λύσαμε και σας το επικοινωνήσαμε)
Λίγη μυξούλα, βηχαλάκι (ε…και ιωσούλα μη σου πω): τσεκ 
Νομίζω πως η λίστα της περιόδου back-to-school κάθε χρόνο μας “πέφτει” και λίγο πιο βαριά!
Παρόλα αυτά μανούλα, μάνα, μητέρα, μαμά… πρέπει να σταθείς στα πόδια σου, να302b66d9e4137192cffa2c6bcdc06209παραμείνεις ψύχραιμη, φωτεινή, ηλιόλουστη και πάνω απ’ όλα ευρηματική για να “βγει” η χρονιά θετικά, να υπάρχει ηρεμία και πάνω απ’ όλα να είσαι πάντα “η Καλύτερη Μανούλα του Κόσμου”.
Αχμ… τα ίδια ισχύουν και για τους μπαμπάδες..εννοείται!
Ειδικά αυτή την εποχή που οι αλλαγές, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, διαδέχονται η μια την άλλη (βάρβαρα πρωινά ξυπνήματα, άγχος για να προλάβουν το κουδούνι, ατέλειωτα ωράρια στο σχολείο, και ελάχιστος χρόνος ανεμελιάς) και ο χρόνος που έχουμε πάλι στη διάθεση μας για τα παιδιά μας εξανεμίζεται, κάθε λεπτό συνύπαρξης με αυτά (μιας και δεν είναι και πολλά) είναι ουσιαστικό, είναι αυτό που μας μένει να αξιοποιήσουμε μέσα στη βδομάδα μαζί τους.
Οι λέξεις κλειδιά είναι τρεις για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις σε μια τόσο μεγάλη αλλαγή και να γίνει η προσαρμογή κατά το δυνατόν πιο ομαλή (την πρώτη λέξη την προαναφέραμε):
ΕυρηματικήΔημιουργική και Προγραμματισμένη (αν είσαι μπαμπάς και διαβάζεις αντικαθιστάς το θηλυκό με αρσενικό στα παραπάνω επίθετα…)
Ο παραπάνω συνδυασμός είναι καταλυτικός για τη δημιουργία ποιοτικού χρόνου για εμάς και τα παιδιά μας! Είναι σημαντικό για αυτά να μας νιώθουν δίπλα τους, με αγάπη, υπομονή, όρεξη και ηρεμία και όχι με νεύρα, άγχος, και πίεση (αυτά που μας προκαλεί συλλήβδην η καθημερινότητα μας)…
Και για να δανειστώ τα λόγια μιας γνωστής παιδαγωγού στο διαδίκτυο:
“Παίζω με το παιδί μου” δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από τον πιο κατάλληλο τρόπο για να έρθω σε επαφή με το παιδί μου. Πρέπει να είναι μια απλή διαδικασία που δεν θα χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία. Οι γονείς είναι σημαντικό και πολύτιμο να χαρίζουν στα παιδιά τους στιγμές με θετικές εμπειρίες γιατί αυτές θα είναι αργότερα και τα σημεία αναφοράς στη σχέση μεταξύ τους.” – Άσπα Μητρακάκη Ειδική Παιδαγωγός – Κοινωνική Ανθρωπολόγος ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας 
Και για να καταφέρουμε να έρθουμε σε επαφή με τα παιδιά μας, ειδικά όταν έχουμε υποστεί ολοκληρωτική ισοπέδωση στη διάθεση μας όλη τη μέρα, με όλα όσα είχαμε να αντιμετωπίσουμε, χρειαζόμαστε ένα υλικό που θα μας βοηθήσει να το πετύχουμε, μιας και δεν είμαστε παιδαγωγοί και ούτε χρειάζεται να γίνουμε για να καταφέρουμε να περάσουμε μερικές όμορφες στιγμές στο σπίτι με το παιδί μας…
Ιδού κάποιες όμορφες ιδέες.
1. Παιχνίδια Ρόλων / Παιγνιοθεραπεία/Κουκλοθέατρο:
Τα παιδιά λατρεύουν τα παιχνίδια ρόλων. Μέσα από αυτά εκφράζουν συναισθήματα,29964ca1fc19352c47286c86f0eef837αλήθειες, φοβίες, προβληματισμούς κλπ.  Ακόμα το κουκλοθέατρο προσφέρει στο παιδί ερεθίσματα που το εμπλουτίζουν ψυχικά συναισθηματικά, νοητικά, γνωστικά.
Πάρτε ένα παλιό σεντόνι, κάντε μία τετράγωνη τρύπα στη μέση, ζωγραφίστε το και καρφώστε το στην πόρτα….τόσο απλά και έχετε ένα υπέροχο κουκλοθέατρο!
Αλλά και χωρίς σκηνικό, τα περισσότερα παιδιά θα τρελαθούν μόλις περάσετε μια γαντοκούκλα στο χέρι και αρχίσετε (όχι απαραίτητα με παραλλαγμένη τη φωνή σας) να μιλάτε αντί εκείνης.
Γίνε λοιπόν μαμά “μαϊμού” για λίγο και άσε την κόρη σου να γίνει “γοργόνα” και τον γιο σου “πειρατή” (ή γιατί όχι και το ανάποδο) και άκουσέ τους! Αυτό είναι το βασικό.
Θα μάθεις πράγματα που σαν “μαμά” ποτέ δε θα σου αποκάλυπταν! (Σου έβαλε τα γυαλιά η μαϊμού!!)
Cate & Levi Μαριονέτα (hand puppet) – Γοργόνα
Cate & Levi Μαριονέτα (hand puppet) – Γοργόνα
Ιδέα εμπνευσμένη από την πραγματικά μοναδική συλλογή της Καναδέζικης Cate & Levi! που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων υπέροχων δημιουργιών και εκπληκτικές μαριονέτες (γαντοκούκλες) και λούτρινα ζωάκια που έχουν φτιαχτεί ένα προς ένα στο χέρι, με υλικά από ανακυκλωμένα παλιά πουλόβερ. Κάθε ένα κουκλάκι είναι και μοναδικό, όσο το παιδί που το υιοθετεί.

2. Ψυχαγωγική Βραδιά 
Djeco Πάζλ “Ζεμπρίσσιμο”
Djeco Πάζλ “Ζεμπρίσσιμο”
Κάθε Παρασκευή απόγευμα επιστρατεύω όλο το σπίτι σε επιτραπέζια μάχη! Περνάμε υπέροχα! Φτιάχνουμε φάρμεςκάστραπαζλ, παίζουμε επιτραπέζια, ετοιμάζουμεκατασκευές.
Οργάνωσε μία φορά την εβδομάδα (η μαμά event planner) ένα οικογενειακό “γλέντι” παιχνιδιού και κάντo θεσμό! Τα αποτελέσματα είναι απίστευτα, τόσο για τα παιδιά όσο και για εμάς τους ίδιους.
Ιδέα εμπνευσμένη από τα αγαπημέναδημιουργικά-ψυχαγωγικάξύλινακαι από καλαμπόκι παιχνίδια του Sunny Side
Grimm's Κοίλο και Κυρτό
Grimm’s Επιτραπέζιο Παζλ Κοίλο και Κυρτό

3. “Μαμά θα κάνω Μπάντα”
e4a17e1f968485c41647ac83ecb6ab64
Εδώ είναι σημαντικό να αποδεχθείς το γεγονός της ηχορύπανσης!
Βγάλε κατσαρόλες, κουταλοπίρουνα και λοιπά μαγειρικά σκεύη, αν θες να προστατεύσεις λίγο τα αυτιά σου βέβαια
Djeco Κιθάρα Τετράχορδη Γιουκαλίλι
Djeco Κιθάρα Τετράχορδη Γιουκαλίλι
χρησιμοποίησε και κανένα κανονικό μουσικό όργανο… και ξεκινήστε τη συναυλία! Βάλε και ένα από τα αγαπημένα μας CD πολυπολiτισμικής μουσικής, και αυτό που θα ακολουθήσει για το επόμενο μισάωρο θα είναι από τα πιο αγχολυτικά και διασκεδαστικά απογεύματα που έχεις ζήσει με το παιδί σου! Αυτό είναι ένα είδος μουσικοκινητικής που θα λατρέψει το παιδί και θα “ξεμπλοκάρει” και θα χαλαρώσει και τον γονιό.Παίξτε μουσική και τραγουδήστε. Μάθε στο παιδί σου τα αγαπημένα σου τραγούδια, μιλήστε για τους στοίχους, χορέψτε.
Ιδέα εμπνευσμένη από τα υπέροχα μουσικά όργανα και μουσικά CD του Sunny Side! 

Putumayo Kids American Playground
4. Πικ-νικ στη Φύση!
Pink Lining, London.Είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά μας να αγαπάνε τη Φύση. Να ανακαλύπτουν τη ζωή μέσα από αυτήν και να νιώθουν την ελευθερία της, τις μυρωδιές της, το μεγαλείο της.
Οργάνωσε λοιπόν μία εξόρμηση στην “άγρια” Φύση!
Θα χρειαστείς μία σωστή προετοιμασία από βραδύς, εφοδιάσου με τα απαραίτητα – κι εδώ μην ξεχνάς τα σημαντικά: Δοχεία Μεταφοράς ΤροφίμωνΠαγούριαΘερμός κλπ.
Σε αυτό το σημείο να σου πω και το νέο μας ΜΟΤΤΟ “Λερωθείτε κάνει Καλό” που ακολουθεί ακριβώς την φιλοσοφία της ιδέας του Πικ-νικ στη Φύση.
boernetoej_celavi
Τα παιδιά μπορούν να λερωθούν, να κυλησθούν, να ακουμπήσουν, να τρέξουν, να βραχούν για να ευχαριστηθούν τη φύση! Για τέτοιες δουλειές βέβαια θα χρειαστείς:ΝιτσεράδεςΣαλοπέτεςΓαλότσες και άφησε τα παιδιά να… Λερωθούν!
Να λοιπόν 4 ιδέες που μπορούν να γεμίσουν 4 ημέρες της εβδομάδας μας. Είναι καλύτερο να μπορούμε να δίνουμε στα παιδιά μας την ευτυχία του να κάνουμε κάτι μαζί τώρα γιατί τα χρόνια περνούν και πίσω δεν γυρνούν (όπως λέει κι ένα τραγουδάκι).
SS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου