Σελίδες

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Πώς να ενισχύσετε την δημιουργικότητα του παιδιού σας


Τα παιδιά από τα πρώτα τους κιόλας χρόνια μπορούν να καλλιεργήσουν την δημιουργικότητα τους μέσα από παιχνίδια κατάλληλα για την κάθε ηλικία ή στον παιδικό σταθμό μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες που κάνουν οι εξειδικευμένοι παιδαγωγοί. Είναι όμως αυτά αρκετά αυτά ή μήπως πρέπει και εσείς να ενεργοποιηθείτε και να αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας;
Πολλά παιδιά λόγω του φόρτου εργασίας των γονέων τους, όταν γυρίζουν από το σχολείο γίνονται παθητικοί δέκτες μπροστά από μία τηλεόραση, βλέποντας συνήθως ακατάλληλα προγράμματα για την ηλικία τους.
Για να τα βοηθήσετε λοιπόν, να ενισχύσουν την δημιουργικότητα τους πάνω από όλα θα πρέπει εσείς οι ίδιοι να διακατέχεστε από δημιουργική σκέψη. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι το βασικό πρότυπο για τα παιδιά σας είστε εσείς. Δείξτε στο παιδί ότι το εμπιστεύεστε και αφήστε το ελεύθερο να δημιουργήσει. Έτσι το παιδί θα νιώθει ικανό, σημαντικό και ξεχωριστό. Είναι πολύ σημαντικό να επιβραβεύετε το παιδί για την προσπάθεια που κάνει και όχι για το αποτέλεσμα. Μέσα από την συνεχή προσπάθεια το παιδί θα είναι ικανό να βρει μόνο του το λάθος του, να μετασχηματίσει αυτό που έφτιαξε και θα έχει την αυτοπεποίθηση να σας το παρουσιάσει ξανά.
Όταν το παιδί σας ζητήσει βοήθεια, μην την αρνηθείτε. Βοηθήστε με τον τρόπο σας, χωρίς να δώσετε μασημένη τροφή στο παιδί. Σύμφωνα με την Αναστασία Καρακώστα, Παιδαγωγό, σύμβουλο ψυχικής υγείας, oι γονείς οφείλουν να βοηθούν τα παιδιά τους να βάζουν στόχους και να επεξεργάζονται στρατηγικές για την πραγματοποίησή τους, να τα αφήνουν να παίρνουν αποφάσεις και να βρίσκουν μόνα τους λύσεις στα προβλήματά τους.
Βασικό ρόλο στην ενίσχυση της δημιουργικότητας, παίζουν τα ερεθίσματα που έχουν να κάνουν με το φυσικό περιβάλλον και στην αλληλεπίδραση με αυτό. Τα παιδιά όταν αλληλεπιδρούν με το φυσικό περιβάλλον αρχικά γνωρίζουν τον κόσμο και προσπαθούν να δώσουν ερμηνείες για πράγματα που συμβαίνουν γύρω τους. Ενδιαφέρονται να μάθουν για τα ζώα, για τα φυτά και για τον εαυτό τους. Η επαφή του παιδιού με το περιβάλλον θα βοηθήσει το παιδί να ευαισθητοποιηθεί απέναντι σε περιβαλλοντικά προβλήματα αλλά και να αναπτύξει δημιουργικές ιδέες και θέσεις που θα του φανούν χρήσιμες στο μέλλον.

Παναγιώτα Γρηγοριάδου

Ειδικός προσχολικής αγωγής, δημιουργίας και έκφρασης με ειδικότητα στα ΑΜΕΑ. Ιδιοκτήτρια του ιστολογίου http://anthaki.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου