Σελίδες

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Η τηλεόραση στη ζωή του παιδιού

kidwatchingtv

Έρευνες που γίνονται κατά καιρούς δείχνουν την αρνητική επίδραση της τηλεόρασης στο παιδί. Οι πολλές ώρες τηλεθέασης και η παρακολούθηση ακατάλληλων για την ηλικία τους προγραμμάτων έχει προβληματίσει τους ειδικούς. Μέσα από την οθόνη της τηλεόρασης προβάλλονται καθημερινά χιλιάδες πρότυπα συμπεριφοράς και αξίες όπου τα παιδιά δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν. Τα παιδιά βλέπουν την τηλεόραση σαν έναν φίλο μέσα στη μοναξιά του διαμερίσματος. Αυτό γιατί οι έντονοι ρυθμοί της ζωής έχουν αναγκάσει τους γονείς να μην μπορούν να ασχοληθούν ουσιαστικά με τα παιδιά τους με αποτέλεσμα να τα ωθούν στην απομόνωση της τηλεόρασης.

Αυτό το μαγικό κουτί με τα έντονα χρώματα και τους ήχους μαγνητίζει το ενδιαφέρον των παιδιών και πραγματικά τα καθηλώνει. Η αλόγιστη χρήση της και η ακατάλληλη επιλογή προγραμμάτων έχει σαν αποτέλεσμα να περιορίσει την εξέλιξη του παιδιού τόσο νοητικά όσο και κινητικά.
Παρόλο που τα αρνητικά της τηλεθέασης είναι πολλά, υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία που μπορεί να ωφελήσουν το παιδί. Υπάρχουν λοιπόν κάποιες επιμορφωτικές εκπομπές και ντοκιμαντέρ που βοηθούν τα παιδιά να γνωρίσουν το περιβάλλον, να βρουν ενδιαφέροντα, να ψυχαγωγηθούν και να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο τους. Είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείτε και εσείς μαζί με τα παιδιά σας κατάλληλα προγράμματα για την ηλικία τους και να συζητάτε αυτό που παρακολουθείτε. Έτσι θα βοηθήσετε το παιδί να αναπτύξει κριτική σκέψη. Μη ξεχνάτε ότι το παιδί είναι μια προσωπικότητα ξεχωριστή και μοναδική. Βοηθήστε το λοιπόν να ανθίσει!

Παναγιώτα Γρηγοριάδου

Ειδικός προσχολικής αγωγής, δημιουργίας και έκφρασης με ειδικότητα στα ΑΜΕΑ. Ιδιοκτήτρια του ιστολογίου http://anthaki.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου