Σελίδες

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Το σχολείο ξεκίνησε!Γιατί το παιδί σας δεν μπορεί να προσαρμοστεί;

Το σχολείο ξεκίνησε!Γιατί το παιδί σας δεν μπορεί να προσαρμοστεί;






Μπορεί τα σχολεία να έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετές μέρες αλλά πολλά παιδιά δυσκολεύονται να προσαρμοστούν. Ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά που ξεκινάνε για πρώτη χρονιά στο σχολείο.
Μπορεί το παιδί σας να αγχώνεται για πράγματα που φαντάζουν ασήμαντα αλλά δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τα λαμβάνετε σοβαρά υπόψη σας.

Μπορεί το παιδί σας να μην έχει συνηθίσει στο καινούργιο του πρόγραμμα και να δυσκολεύεται σε απλά πράγματα όπως το να ετοιμάζει μόνο του τα πράγματά του,τα ρούχα του η να πηγαίνει μόνο του στην τουαλέτα. Όταν ένα παιδί έχει συνηθίσει την φροντίδα της μαμάς και του μπαμπά δεν μπορεί να δεχτεί εύκολα ότι τα πράγματα δεν θα είναι πλέον όπως πριν. Έτσι φροντίστε να του μάθετε να πηγαίνει μόνο στο μπάνιο, να μαζεύει τα πράγματά του κλπ.

Η επιβεβαίωση του γονιού είναι βασική. Μην γελάτε με τις ανησυχίες του όσο αστείες κι αν φαίνονται.Δείξτε προσοχή σε αυτά που σας λέει και συζητήστε τα αναλυτικά και εξηγήστε του ότι ο/ η δάσκαλος/ α είναι εκεί για εκείνο και μπορεί να τον ρωτάει για οτιδήποτε το απασχολεί.

Ακόμη μπορείτε να μοιραστείτε μαζί του δικές σας ιστορίες από το σχολείο ( τις ευχάριστες εννοείται!) για να νιώσει πιο άνετα και θυμίστε του πως ότι και να το ανησυχεί μπορεί πάντα να το συζητήσει μαζί σας.

Αν βέβαια νιώθετε και εσείς οι ίδιοι ανήσυχοι για το παιδί σας σε καμία περίπτωση μην δείξετε την ανησυχία σας. Τοπαιδί σας πρέπει να νιώθει ασφάλεια και ηρεμία μαζί σας γιατί αλλιώς τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα.

Τηρήστε το πρόγραμμα του ύπνου αυστηρά. Αν το παιδί σας δεν ξεκουράζεται αρκετά , είναι λογικό να είναι κακοδιάθετο και να μην μπορεί να προσαρμοστεί στα νέα του καθήκοντα.Δώστε του λίγο χρόνο να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε εξωσχολική δραστηριότητα.


Η κοινωνικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στο σχολείο. Το παιδί σας μπορεί να στεναχωριέται γιατί δεν έχει κάνει φίλους. Ενθαρρύνετέ το να κάνει νέους φίλους και να μην ντρέπεται να γνωρίσει νέους φίλους. Αν δείτε ότι δεν προσπαθεί να κάνει κάτι, μπορείτε να πηγαίνετε σε πάρκα και παιδικές χαρές που βρίσκονται κοντά στο σχολείο. Αν βρίσκεται σε ένα διαφορετικό περιβάλλον εκτός του σχολείου θα νιώσει πιο άνετα και θα ανοιχτεί πιο εύκολα στα υπόλοιπα παιδιά.Μπορείτε και να διοργανώσετε συναντήσεις για παιχνίδι με τα παιδιά δικών σας φίλων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως θα αποφασίσετε εσείς με ποιον θα κάνει παρέα το παιδί σας απλά θα του δώσετε μια ώθηση για κοινωνικοποίηση.

Μπορεί το παιδί σας να είναι στεναχωρημένο γιατί μπορεί να βιώνει το φαινόμενο bullying( κακοποίηση η κακομεταχείριση από άλλους) . Φροντίστε λοιπόν να μάθετε αν συμβαίνει κάτι τέτοιο από το περιβάλλον του σχολείου η από το ίδιο το παιδί σας. Έπειτα διδάξτε του να ορθώνει το ανάστημά του απέναντι στους άλλους και να ενημερώνει εσάς η τον εκπαιδευτικό του σχολείου αν του συμβεί κάτι δυσάρεστο.

Και θυμηθείτε ότι τα πάντα είναι θέμα επικοινωνίας. Δείξτε ενδιαφέρον για την κάθε μέρα του παιδιού σας στο σχολείο και φροντίστε να ενημερώνεστε συχνά από τον δάσκαλό του…

Άρθρα της Γκαλίτσιου Μαριάννα
Πηγή: babyradio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου