Σελίδες

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

4 tips για να αντιμετωπίσετε τα παιδιά που καταστρέφουν τα παιχνίδια τους


4 tips για να αντιμετωπίσετε τα παιδιά που καταστρέφουν τα παιχνίδια τους
Υπάρχουν παιδιά που καταστρέφουν τα παιχνίδια τους κατά λάθος, από απροσεξία ή χρησιμοποιώντας τα με λάθος τρόπο.
Τα παιδιά έχουν πολλούς λόγους που τους ωθούν στην καταστροφή των παιχνιδιών τους, οι οποίοι οφείλονται στην έντονη επιθυμία τους να ανακαλύψουν πώς αυτά λειτουργούν.

Βοηθώντας το παιδί να διαχειριστεί αυτή τη συμπεριφορά, θα το οδηγήσετε να αναπτύξει το αίσθημα του αυτοελέγχου:

●  Αντιμετωπίστε το πρόβλημα. Ο παιδίατρος William Sears ενθαρρύνει τους γονείς να χρησιμοποιούν τις φυσικές συνέπειες των πράξεων των παιδιών όποτε είναι δυνατόν. Αυτό επιτρέπει στο παιδί να αισθανθεί την πλήρη επίδραση της άσχημης συμπεριφοράς του. Δείξτε στο παιδί τα αποτελέσματα της καταστροφής του παιχνιδιού. Μαζέψτε τα κομμάτια και εξηγήστε του ότι πλέον δεν λειτουργεί. Εάν το παιδί κλάψει βλέποντας τα αποτελέσματα των ενεργειών του, μην υποκύψετε αλλά πείτε του ότι λυπάστε πραγματικά και αφήστε το να ηρεμήσει.

●  Βοηθήστε το παιδί να επανορθώσει. Αν είναι δυνατόν, συνεργαστείτε για να επισκευάσετε το παιχνίδι. Είναι σημαντικό για εκείνο να καταλάβει ότι η καταστροφή διαρκεί μόλις λίγα δευτερόλεπτα, αλλά η επισκευή πολύ περισσότερο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το παιχνίδι είναι πιθανό να μην μπορεί να επισκευαστεί. Οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν προσεκτικά τασπασμένα παιχνίδια για να βεβαιωθούν ότι δεν αποτελούν κίνδυνο πνιγμού. Αν το παιχνίδι έχει σπάσει σε πολύ μικρά και αιχμηρά κομμάτια, θα ήταν προτιμότερο να το πετάξετε.

●  Αφήστε το παιδί να βιώσει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της συμπεριφοράς του. Μην βιαστείτε να αντικαταστήσετε τα παιχνίδια που δεν καταφέρατε να επισκευάσετε. Αντ’ αυτού, αφήστε το παιδί να συνηθίσει λίγες ημέρες χωρίς το αγαπημένο του παιχνίδι. Έτσι, θα το διδάξετε να είναι πιο προσεκτικό κάθε φορά που παίζει ή χάνει την ψυχραιμία του.

●  Δώστε την απαραίτητη προσοχή στο παιδί σας. Μερικά παιδιά ενεργούν ανάρμοστα επειδή θέλουν να τραβούν την προσοχή των γονέων τους. Εκείνοι, από την πλευρά τους, μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοιες συμπεριφορές περνώντας ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια βόλτα στο ζωολογικό κήπο ή σε ένα μουσείο, ή απλά μπορείτε να χαμηλώσετε το ραδιόφωνο και να συζητήσετε με το παιδί σας στο δρόμο για το σχολείο.


Άρθρα της Μαρία Ιωαννάτου
Πηγή: infokids.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου