Σελίδες

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Βοηθήστε τα παιδιά σας να αποκτήσουν υγιεινές συνήθειες

11 Ιουλ 2014


Πιστεύετε ότι το να ακολουθούν τα παιδιά κάποιες υγιεινές συνήθειες, έχει πραγματικά μεγάλη αξία, αλλά ίσως δεν ξέρετε πώς να τα οδηγήσετε σ'αυτό;
Είναι γνωστό σε όλους μας ότι τα σχολεία και οι χώροι εστίασης και διασκέδασης για παιδιά, δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην υγεία των παιδιών. Όπου και αν κοιτάξετε όμως γύρω σας θα δείτε πώς μπορείτε πολύ εύκολα να διαμορφώσετε το lifestyle των παιδιών σας, έτσι ώστε να κινούνται περισσότερο και να τρώνε πιο υγιεινά. Μελέτες δείχνουν, ότι τα παιδιά με υγιεινές συνήθειες, είναι πολύ πιθανό να τις διατηρήσουν και σαν ενήλικες. Ας δούμε καλύτερα με ποιούς τρόπους θα βοηθήσουμε τα παιδιά μας να ζουν πιο υγιεινά:

Γίνετε εσείς το πρότυπο

Είναι ευκολότερο να δημιουργήσετε εσείς πρώτα νέες, υγιεινές συνήθειες και να διαμορφώσετε έτσι ανάλογα και το μέλλον των παιδιών σας, με το να γίνετε απλά, ο οδηγός τους σε όλο αυτό. Γι' αυτό, λοιπόν, βγείτε π.χ. μαζί μια βόλτα με το ποδήλατο και ξεκινήστε παρέα να τρώτε πιο υγιεινά. Εάν, για παράδειγμα, παίρνετε συχνά μαζί το παιδί σας στο μανάβικο και του εξηγείτε παράλληλα κάποια πράγματα για τα φρούτα και τα λαχανικά, θα το διδάξετε κάτι πολύ σημαντικό, για όλη του τη ζωή. Κι εσείς άλλωστε θα έπρεπε να γνωρίζετε ήδη πολύ καλά τι τρώτε, τη σημασία και την αξία των τροφών. Ίσως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει υγιεινές συνήθειες, όταν πρώτα τις αποκτήσετε κι εσείς!

Κινηθείτε μαζί

Ξεκινήστε να συμπεριλαμβάνετε το παιδί σας στο πρόγραμμα γυμναστικής σας, 1-2 φορές την εβδομάδα. Αν τρέχετε, πάρτε κάποιες φορές μαζί σας και τα παιδιά ή εξασκηθείτε μπροστά σε video με ασκήσεις γυμναστικής στο σπίτι μαζί. Εάν προσπαθείτε κάποιες φορές να γυμνάζεστε παρέα, θα κάνετε το παιδί σας να ενδιαφερθεί για την άσκηση, κι αυτή είναι μια συνήθεια που δεν θα την εγκαταλείψει εύκολα.

Περιορίστε τον χρόνο της τηλεόρασης

Κλείστε τα κομπιούτερ και τις τηλεοράσεις στο σπίτι και βγάλτε τα παιδιά σας έξω, στον καθαρό αέρα! Συχνά, αφήνουμε τα παιδιά μπροστά στην τηλεόραση και απλά κάνουμε κριτική μόνο για το τί βλέπουν. Μπορεί αυτό να σας φέρνει κάποια ησυχία γενικά στο σπίτι, εάν κυρίως το έχετε ανάγκη, αλλά δοκιμάστε αντί για την τηλεόραση, να κάνετε έναν περίπατο κοντά στο σπίτι σας. Θα σας χαλαρώσει περισσότερο και ταυτόχρονα θα περάσετε και πολύτιμο χρόνο μαζί.

Ενθαρρύνετε τα σπορ

Επειδή εσείς μπορεί να μην υπήρξατε σούπερ αθλητές στο σχολείο σας, αυτό δεν σημαίνει ότι και το παιδί σας θα κάνει το ίδιο. Ενθαρρύνετέ το να μπει σε μια ομάδα και παρακολουθήστε την πορεία του. Ακόμα κι αν δεν γίνει ποτέ το καλύτερο στην ομάδα, το να ανήκει σ'αυτήν το διδάσκει πολλές αξίες που θα το βοηθήσουν στην ενήλικη ζωή του. Παιδιά που δοκιμάζουν από μικρά διάφορα σπορ, όπως το τένις, το βόλεϊ, το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, τον στίβο, εξελίχθηκαν σε ενήλικες φανατικούς με τον αθλητισμό! Βάλτε τα παιδιά σας να δοκιμάσουν διάφορα αθλήματα και δεν θα το μετανιώσετε.

Κάντε το δείπνο σας οικογενειακή υπόθεση

Κλείστε την τηλεόραση, αφήστε μακριά το τηλέφωνο και δείξτε στο παιδί σας ότι η ώρα του βραδύνου φαγητού είναι η ώρα της οικογένειας. Εάν αυτήν την ώρα, κάθεστε και τρώτε όλοι μαζί, συζητώντας με το παιδί σας πώς πέρασε την ημέρα του, θα του διδάξετε μια συνήθεια που θα την μεταφέρει κάποτε και στη δική του προσωπική και οικογενειακή ζωή σαν ενήλικας.

Μειώστε την σημασία του φαγητού στις γιορτές

Όταν το παιδί σας φέρει κάποιο καλό βαθμό από το σχολείο σε κάποιο σημαντικό τεστ ή γιορτάζετε μεταξύ σας τα γενέθλια κάποιου μέλους της οικογένειας, διασκεδάστε με κάτι που δεν θα σχετίζεται απαραίτητα με το φαγητό, όπως για παράδειγμα το να παίξετε κάτι όλοι μαζί. Δώστε στα παιδιά να καταλάβουν ότι το φαγητό δεν πρέπει να είναι απαραίτητα ο μοναδικός τρόπος για να γιορτάσετε κάτι ή η μεγαλύτερη ευχαρίστηση στη ζωή. Μάθετέ τα ότι η ζωή είναι κάτι παραπάνω από το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό φαγητό. Τί θα έχουν να θυμούνται άλλωστε;

Κάντε διακοπές με δραστηριότητες

Τα παιδιά λατρεύουν τις δραστηριότητες και τα καινούργια πράγματα στη ζωή τους, οπότε μπορείτε να οργανώνετε εκδρομές δραστηριοτήτων και να συμμετέχετε όλη η οικογένεια. Κάντε αναρρίχηση με ποδήλατο, ορειβασία, βαρκάδα και οτιδήποτε άλλο μπορείτε να ανακαλύψετε και να συμμετέχετε οικογενειακά, μαθαίνοντας έτσι σε κάθε παιδί, ότι μερικές φορές οι καλύτερες διακοπές μπορεί να είναι και οι πιο δραστήριες!
Οι παραπάνω ιδέες ίσως σας έδωσαν με γενική εικόνα για το πώς μπορείτε να οδηγήσετε τα παιδιά σε μια πιο υγιεινή ζωή, δημιουργώντας τους καλές συνήθειες σχετικά με το φαγητό, τον αθλητισμό, τη φύση. Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό για όλους, οπότε δώστε στα παιδιά το δώρο της υγείας σήμερα, βοηθώντας τα να υιοθετήσουν σπουδαίες συνήθειες, που θα τα οδηγήσουν στη δράση, στην κίνηση και στην καλή διατροφή, σε όλη τους τη ζωή.
- See more at: http://www.mama365.gr/17550/vohthhste-ta-paidia-sas-na-apokthsoyn-ygieines-sy.html#sthash.PIg4Ql7y.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου