Σελίδες

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Λιγότερο το στρες στη δουλειά από ό,τι στο σπίτι!

Τρίτη, 27 Μαΐου 2014



Σύμφωνα με νέα μελέτη, όλοι οι άνθρωποι είναι πολύ πιο στρεσαρισμένοι όταν βρίσκονται στο σπίτι τους, παρά όταν είναι στη δουλειά τους και εργάζονται και αυτό φαίνεται να συμβαίνει εξαιτίας των αυξημένων απαιτήσεων, που υπάρχουν μέσα σε μια οικογένεια! 

Το να ετοιμάσει κανείς την οικογένειά του το πρωί και να φτιάξει τα καθημερινά γεύματα, κάνει τους ανθρώπους να αγχώνονται τόσο πολύ που τους είναι αρκετά δύσκολο να το ξεπεράσουν και να χαλαρώσουν. Αντιθέτως, το να βρίσκεται κανείς στην εργασία του, μοιάζει συγκριτικά με όαση γιατί υπάρχει το αίσθημα της εκτίμησης της προσπάθειας που καταβάλλεται, ακόμα και από τους συναδέρφους. 

Η μελέτη που έγινε στην Αμερική, βρήκε πως οι άντρες αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι συνολικά στο σπίτι, αλλά οι γυναίκες, κατά ένα σημαντικό ποσοστό, νοιώθουν πιο άνετα στην εργασία τους. Οι ερευνητές είπαν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός πως, οι γυναίκες εξακολουθούν να κάνουν το μεγαλύτερο μέρος των οικιακών εργασιών, παρά τη θεωρητική πρόοδο της ισότητας!

Τα ευρήματα δείχνουν ότι, ενώ θα έπρεπε λογικά να αγχώνονται για την επιστροφή τους στην εργασία τη Δευτέρα το πρωί, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται αυτό το αίσθημα την Παρασκευή το απόγευμα, όταν και πρέπει να περάσουν ολόκληρο το Σαββατοκύριακο στο σπίτι!

Η Sarah Damaske, καθηγήτρια εργασίας και απασχόλησης στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, δήλωσε: «Τα ευρήματα δείχνουν πως όλο αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με το φύλλο, ούτε με τη μόρφωση, ούτε καν με την εργασία. Πρόκειται για μια εξαιρετική μελέτη, που αποδεικνύει πόσο κουραστική είναι η καθημερινή ρουτίνα με την οικογένεια!» 

Η αλήθεια είναι ότι στις περισσότερες οικογένειες, ένας είναι εκείνος που θα επιστρέψει από τη δουλειά του και θα ξεκινήσει «δεύτερο γύρο εργασιών» στο σπίτι! Θα πρέπει να ετοιμάσει το φαγητό της οικογένειας, θα πρέπει να έχει το σπίτι μαζεμένο και γενικά να κάνει οτιδήποτε περιλαμβάνεται σε ένα νοικοκυριό, ενώ τελικά δεν θα μείνει καθόλου χρόνος για τον εαυτό του. Αποτέλεσμα λοιπόν όλου αυτού, είναι το υπερβολικό άγχος.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι μόνες εξαιρέσεις σε αυτό τον κανόνα, υπήρξαν σε άτομα πολύ υψηλών εισοδημάτων, όπου το άγχος εργασίας ήταν εξαιρετικά μεγάλο, ενώ στο σπίτι υπήρχε σημαντική βοήθεια από προσωπικό. 

Παρ'όλα αυτά, τους περισσότερους ανθρώπους τους ενοχλεί πιο πολύ το γεγονός ότι, στη δουλειά τους όταν κάνουν κάτι σωστό όλο και κάποιος θα τους επιβραβεύσει, ενώ στο σπίτι, όλα θεωρούνται δεδομένα και δεν υπάρχει καμία απολύτως εκτίμηση από την οικογένειά τους ό,τι και αν κάνουν.


Πηγή: CapitalHealth

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου