Σελίδες

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Ο ρόλος των πρώτων φίλων του παιδιού στην ανατροφή του

από Έλενα Μπούλια | 27 Μαρ 2013

Κανένας γονιός δεν θέλει να φαντάζεται το παιδί του μοναχικό και απομονωμένο στο σχολείο, όμως ιδιαίτερα στη νηπιακή ηλικία και ειδικά για τα αγόρια, οι φιλίες είναι περισσότερο σημαντικό στοιχείο της ζωής του παιδιού από όσο φαντάζεστε.
Τα αγόρια με γερές φιλίες στη νήπιο -φανταστείτε σχέσεις που χαρακτηρίζονται από μοίρασμα, αμοιβαία συναισθήματα και ειρηνική κατάληξη στους καβγάδες- φαίνεται πως εμφανίζουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς και καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες μέχρι την Γ΄Δημοτικού, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Illinois.
Καθώς η ομαδική δουλειά αποτελεί σημαντικό κομμάτι της μάθησης, τα παιδιά που δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στην ομάδα βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Δείτε πώς θα βάλετε τα πράγματα στη σωστή πορεία:

Μην διστάζετε να το συζητήσετε με τον δάσκαλο

Ρωτήστε τον «ποιες κοινωνικές δεξιότητες του γιου μου θα πρέπει να ΄δουλέψουμε';», αντί για «έχει φίλους ο γιός μου;». Κάποια νηπιαγωγεία πραγματοποιούν τακτικά συναντήσεις γονέων και σεμινάρια στα οποία γίνονται συζητήσεις με παιδοψυχολόγο για τέτοια θέματα. Καλό είναι να συμμετέχετε και εσείς.

Διαβάστε στο παιδί βιβλία που εκθειάζουν τη σημασία της φιλίας στη ζωή μας

Το «Οι φίλοι είναι για πάντα» και το «Δώσε την αγάπη» είναι δύο εξαιρετικά βιβλία που εξηγούν πώς η πραγματική φιλία ξεπερνά όλα τα εμπόδια. Στη συνέχεια συζητήστε με το παιδί για τα βιβλία που διαβάσετε και δώστε του να καταλάβει πώς φέρονται οι πραγματικοί φίλοι, ο ένας στον άλλο.

Βρείτε μαζί λύσεις στα «προβλήματα» του σχολείου

Προσποιηθείτε πώς είστε το παιδί με το οποίο έχει πρόβλημα το παιδί σας και σχηματίστε φανταστικές συζητήσεις για να δείτε πώς μιλά το παιδί σας και να επιδείξετε πώς θα έπρεπε να μιλά και να φέρεται. Σημασία έχει να τονίσετε τις θετικές συμπεριφορές του και να το επιβραβεύσετε, λέγοντας «πρέπει να νιώθεις πολύ περήφανος για τον εαυτό σου, που μοιράστηκες το νέο σου παιχνίδι με τους συμμαθητές σου».

Επέμβετε αν βλέπετε ότι τα πράγματα δεν φτιάχνουν

Αν παρατηρήσετε πως το παιδί σας είναι στα πρόθυρα «βαρβάτου» τσακωμού με τον φίλο του, βάλτε χρονόμετρο στο κινητό σας και πείτε τους ότι έχουν δύο λεπτά να λύσουν το πρόβλημα ειρηνικά μεταξύ τους. Έπειτα, είτε τα καταφέρουν είτε όχι, πείτε τους ότι είναι ώρα για φαγητό ή για βόλτα ή για οτιδήποτε μπορεί να αποσπάσει τα παιδιά.
Πηγή: Parenting.com
- See more at: http://www.mama365.gr/8297/giati-oi-protoi-paidikoi-filoi-einai-toso-shmant.html#sthash.vt1itGED.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου