Σελίδες

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Παιδιά και θέατρο!


Η μητέρα μου, όταν ήμουν μικρή με πήγαινε συχνά θέατρο, σε σημείο που να θεωρώ πως η αγάπη μου σε αυτό,οφείλεται κατεξοχήν σε εκείνη και της είμαι ευγνώμων. Έτσι λοιπόν θεωρώ πως ο πιο εύκολος και φανερός τρόπος για να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το θέατρο είναι οι γονείς τους, αφού στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το κράτος δεν επιχορηγεί θεατρικές παραστάσεις προορισμένες για σχολεία και έτσι αφαιρεί τη δυνατότητα από τα παιδιά να έρθουν πιο κοντά όχι μόνο με την τέχνη αλλά και την αξία της δραματοποίησης. Τα παιδιά που παρακολουθούν θεατρικές παιδικές παραστάσεις είναι εκείνα που οι γονείς τους έχουν ενδιαφέρον και θέληση να τα πάνε. Επομένως, δεν έχουν όλα τα παιδιά ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση, καθώς αποτελεί μία μορφή παιδείας, τόσο σημαντική, που ο Περικλής στην αρχαιότητα είχε θεσπίσει και ειδικό εισιτήριο, τα θεωρικά, ώστε και οι πολίτες που δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν το αντίτιμο να μπορούν να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις.
Το θέατρο είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά. Οι εκφάνσεις της σπουδαιότητας του φαίνονται σε πολλούς τομείς της κοινωνικής τους δραστηριότητας. Οξύνει τη φαντασία τουςεμπλουτίζει το λόγο τους, μαθαίνει αξίες, όρους, αρχές και τα εισάγει σε αυτό που προανέφερα στη δραματοποίηση. Το δραματικό παιχνίδι αποτελεί μία σφαιρική, ουσιαστική εμπειρία έκφρασης, που συνδράμει στην κοινωνικοποίηση των παιδιών και στην εξωτερίκευση του εσωτερικού τους κόσμου. Ευνοεί την ελεύθερη έκφραση, ξεδιπλώνει στοιχεία της προσωπικότητας του παιδιού, συμβάλει στην καλλιέργεια του λόγου του. Τα παιδιά μέσω αυτού αντιλαμβάνονται καλύτερα τις έννοιες του χώρου, του χρόνου, της συνεργασίας, της ομαδικότητας, της δημιουργικότητας, της επινόησης, της φαντασίας. Κυρίως όμως στοχεύει στο να γνωρίσουν τα παιδιά καλύτερα τον εαυτό τους, τα όριά τους, τον συναισθηματικό τους κόσμο & κατόπιν τους άλλους.

 
Επιλογικά, τόσο η παρακολούθηση μίας θεατρικής παράστασης όσο και συμμετοχή σε αυτή αποτελεί αναμφίβολαπλεονέκτημα για ένα παιδί. Του δίνουμε ουσιαστικά το βήμα να ταξιδέψει σε κόσμους μαγικούς, στο δικό του κόσμο και να τον προβάλει προς τα έξω. Συντείνει στην εξερεύνηση των άλλων και κυρίως δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να ξετυλίξουν όλα όσα κρύβουν τόσο μέσα στην καρδιά τους όσο και στο μυαλό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου