Σελίδες

Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Πότε η ψυχοθεραπεία είναι αποτελεσματική;

Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013 |


Η ψυχοθεραπεία είναι μια ιδιαίτερη και μοναδική σχέση ανάμεσα στον θεραπευόμενο και τον θεραπευτή που αποσκοπεί στην ανακούφιση του πρώτου από τα προβλήματα που τον ταλανίζουν αλλά και στην σταδιακή καλλιέργεια των δεξιοτήτων που θα τον βοηθήσουν να τα διαχειρίζεται αποτελεσματικά στο μέλλον. Κάθε θεραπευτική σχέση είναι μοναδική καθώς χτίζεται από δύο μοναδικά άτομα. Παρόλα αυτά δεν αποβαίνει κάθε θεραπευτική προσπάθεια αποτελεσματική ή τουλάχιστον τόσο αποτελεσματική όσο θα ήθελαν και τα δύο μέρη της. Παρακάτω παρατίθενται κάποιοι όροι και προϋποθέσεις υπό τους οποίους η ψυχοθεραπεία μπορεί να καταστεί ωφέλιμη.

Πρόθεση
Για να μπορεί ένας θεραπευτής να βοηθήσει ουσιαστικά τον θεραπευόμενο του, πρέπει ο ίδιος ο θεραπευόμενος να θέλει να βρίσκεται εκεί. Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να είναι δική του απόφαση η συνεργασία του με τον θεραπευτή. Ακόμα και αν κάποιος ξεκινήσει την θεραπεία παρακινούμενος από τρίτους, το να γίνει σταδιακά δική του επιθυμία η παραμονή του σε αυτή τη σχέση είναι κρίσιμος παράγοντας στην επιτυχία της.

Δέσμευση
Από τη στιγμή που κάποιος απευθύνεται σε έναν θεραπευτή ξεκινώντας μια προσπάθεια αλλαγής στον εαυτό του, χρειάζεται να μείνει σταθερός σε αυτή του την δέσμευση. Ενώ κανένας θεραπευτής δεν θα σας αναγκάσει να ολοκληρώσετε έναν αριθμό συνεδριών, η αλήθεια είναι πως η παραίτηση από την θεραπεία πριν αυτή ολοκληρωθεί, δεν αποβαίνει προς όφελος σας. Συχνά μια παροδική βελτίωση στην διάθεση του θεραπευόμενου, η αργή εξέλιξη μιας αλλαγής ή και άλλοι προσωπικοί λόγοι, τον οδηγούν στην σταδιακή ή απότομη απομάκρυνση του από το θεραπευτικό έργο. Το αποτέλεσμα είναι να μείνει με το αίσθημα του ανικανοποίητου αλλά και να μείνει ανεκμετάλλευτη όση δουλειά κατάφερε να κάνει μέχρι τη στιγμή της διακοπής
Στοχοθετημένη
Όταν κάποιος απευθύνεται σε έναν ψυχοθεραπευτή ίσως έχει στο μυαλό του πολλά πράγματα που τον ταλανίζουν. Η θεραπεία θα πρέπει όμως να έχει έναν συγκεκριμένο στόχο: να αποσκοπεί δηλαδή σε μια αλλαγή συμφωνημένη και από τους δύο, θεραπευτή και θεραπευόμενο. Ο θεραπευτής μπορεί μέσα από την εμπειρία του να βοηθήσει τον θεραπευόμενο αναφορικά με την θέσπιση των στόχων της θεραπείας αλλά και να του παρέχει ανατροφοδότηση αναφορικά με την πορεία της.

Θεραπευτική σχέση
Η επιτυχημένη θεραπεία προϋποθέτει την εγκαθίδρυση μιας θεραπευτικής συμμαχίας. Αυτό σημαίνει πως και τα δύο μέρη της σχέσης οφείλουν να συνεργαζόνται για τον κοινό σκοπό. Ο θεραπευόμενος χρειάζεται να εμπιστεύεται τον θεραπευτή του και να μπορεί να του μιλά ανοιχτά και ειλικρινά για όσα τον απασχολούν. Ο θεραπευτής οφείλει να ενθαρρύνει ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας προκειμένου να νιώσει ο θεραπεύομενος άνετα μέσα σε αυτή τη σχέση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου