Σελίδες

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Πώς να αποφύγετε τις πρωινές φωνές και τα άγχη

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Ιανουαρίου 29, 2014 Συγγραφέας: KidsGo


MorningVoice_icon1
της Κατερίνας Καλιμικεράκη
Kατερίνα Καλιμικεράκη είναι δασκάλα με σπουδές και μελέτες πάνω σε θέματα παιδοψυχολογίας
Για 6 χρόνια έζησα και εργάστηκα στη Σουηδία ως δασκάλα της ελληνικής γλώσσας, της Ιστορίας και του πολιτισμού. Έχω γνωρίσει πολλές ελληνικές οικογένειες που ζουν μόνιμα εκεί και έχουν απόλυτα προσαρμοστεί στον ιδιαίτερα εύκολο τρόπο ζωής και μεγαλώματος των παιδιών. Έχω πάρα πολλές ιστορίες να διηγηθώ για τα όμορφα, πλούσια σε εμπειρίες αλλά και κουραστικά χρόνια μου τόσο στη σουηδική επαρχία όσο και στη Στοκχόλμη.
Για την ώρα θα μοιραστώ μαζί σας έναν πρακτικό οδηγό-σε ελεύθερη μετάφραση- που δημοσιεύτηκε σε μια σουηδική ιστοσελίδα (familjeliv.se) σχετικά με το πρωινό ξύπνημα και πώς μπορεί να καταφέρει μια οικογένεια να έχει ειρηνική και ήρεμη ατμόσφαιρα όση ώρα ετοιμάζονται όλοι να φύγουν για τα σχολεία και τα γραφεία τους.
Ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ του ντριιιιιιιιιιιιιιιιν του ξυπνητηριού και του κλειδώματος της εξωτερικής πόρτας του σπιτιού όταν όλη η οικογένεια είναι έτοιμη στο δρόμο, μπορεί –σύμφωνα με τους ψυχολόγους- να αποτελέσει τη μεγαλύτερη πηγή άγχους για ολόκληρη την υπόλοιπη μέρα.
MorningVoice_icon2
Να μερικές συμβουλές για να κάνετε την πρωινή ζωή σας λίγο πιο εύκολη:
AnnaPappa_ChangeEducation_iconNo1 Αποκτήστε τη συνήθεια να ετοιμάζετε ορισμένα πράγματα από το προηγούμενο βράδυ. Αποφασίστε μαζί με το παιδί σας τα ρούχα που θα φορέσει στο σχολείο και βγάλτε τα από τη ντουλάπα. Μπορείτε να τα αφήσετε στο πάτωμα με τη σειρά που θα φορεθούν το επόμενο πρωί. Θυμηθείτε όταν ψωνίζετε ρούχα και παπούτσια για το παιδί σας ότι θα μπορέσει πιο εύκολα να ντυθεί μόνο του αν το μπλουζάκι δεν έχει περίπλοκο κούμπωμα και αν τα παπούτσια έχουν χρατς-χρατς αντί κορδόνια. Εξ’ άλλου πρέπει να θυμάστε ότι τα ρούχα του σχολείου είναι όσο πιο πρακτικά και απλά γίνεται – δεν πάει σε επίδειξη μόδας!
AnnaPappa_ChangeEducation_iconNo2 Βοηθήστε το παιδί σας να ετοιμάσει αποβραδίς τη σάκα του με όλα τα απαραίτητα για την άλλη μέρα – σύμφωνα με το πρόγραμμα του σχολείου που πρέπει να είναι κολλημένο σε εμφανές σημείο του σπιτιού και τυπωμένο με μεγάλα γράμματα και διαφορετικό χρώμα για κάθε μάθημα-και να την αφήσει κοντά στην πόρτα.
Μια έξυπνη ιδέα είναι να έχει κάθε παιδί το δικό του μπαουλάκι όπου εκεί θα φυλάει όλα τα σχολικά είδη και τα αθλητικά αξεσουάρ ώστε να μη χρειάζεται να ψάχνει την τελευταία στιγμή για κάτι που παράπεσε κάτω από τον καναπέ ή σε κάποιο άλλο σημείο του σπιτιού.
AnnaPappa_ChangeEducation_iconNo3 Αποκτήστε πρωινή ρουτίνα σύμφωνα με κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα που αποφασίζετε μαζί με το παιδί, δηλαδή, πρώτα πλενόμαστε, μετά ντυνόμαστε, χτενίζουμε τα μαλλιά μας, στρώνουμε το κρεβάτι μας(!) και καθόμαστε να φάμε το πρωινό μας. Παίξτε ένα παιχνίδι όπου κάθε βδομάδα ορίζεται ένας ως «αρχηγός» της οικογένειας που ο ρόλος του είναι να επιβλέπει αν το πρόγραμμα τηρείται απ’ όλους. Ο καλύτερος αρχηγός μπορεί στο τέλος της εβδομάδας να κερδίσει κάτι!
MorningVoice_icon3
AnnaPappa_ChangeEducation_iconNo4 Προετοιμάστε το πρωινό τραπέζι αποβραδίς. Βγάλτε μπολ, φλιτζάνια, πιατάκια, ποτήρια και ό,τι άλλο από τα εκτός ψυγείου θα χρειαστείτε για να σας περιμένουν στημένα κι έτοιμα για το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Βάλτε νερό στο βραστήρα και γεμίστε την καφετιέρα έτσι ώστε να έχετε μόνο να πατήσετε το κουμπάκι. Τα τρόφιμα που πρέπει να βγουν από το ψυγείο καλό θα είναι να βρίσκονται στα χαμηλά ράφια για να τα φτάνουν και οι πιο μικροί ώστε να μπορούν όλοι να σας βοηθήσουν. Θυμηθείτε ότι τα παιδιά πρέπει απαραιτήτως να μάθουν να τρώνε πρωινό «σαν βασιλιάδες» διότι είναι η «βενζίνη» του οργανισμού, όπως τους λέω κι εγώ στο σχολείο. Δε χρειάζεται να είναι κάτι περίπλοκο και χρονοβόρο -αυτό αφήστε το για το Σαββατοκύριακο- ούτε χρειάζεται να έχει ο καθένας πολλές επιλογές. Λίγα κορνφλέικς με γάλα, μια φέτα ψωμί με τυρί, ζαμπόν ή βούτυρο με μέλι είναι αρκετά για να πάρει το παιδί την ενέργεια που του χρειάζεται για να ξεκινήσει την ημέρα του.
AnnaPappa_ChangeEducation_iconNo5 Κάτι που συνηθίζουν πολύ στη Σουηδία είναι να ακούνε στο σπίτι ραδιόφωνο ή CD. Υπάρχει σχεδόν πάντα στην κουζίνα μουσική που συνοδεύει τις διάφορες δραστηριότητες. Ένα τραγούδι κρατάει περίπου 2-3 λεπτά. Με οδηγό λοιπόν κάποια από τα αγαπημένα τους τραγούδια, μπορεί κανείς να μάθει ακόμα και στα πολύ μικρά παιδιά την έννοια του «χρόνου». Για παράδειγμα, πλένουμε τα δόντια μας όσο κρατάει το τάδε τραγούδι, τρώμε το πρωινό μας όσο κρατάνε 2 ή 3 τραγούδια μαζί και μετά μαζεύουμε τα πιάτα μας μόλις αρχίσει ένα άλλο τραγούδι. Ωραία ιδέα, δεν είναι;
AnnaPappa_ChangeEducation_iconNo6 Αν βλέπετε ότι συνεχώς καταφέρνετε να καθυστερείτε 10-15 λεπτά, προσπαθήστε να σηκώνεστε όλοι 10-15 λεπτά νωρίτερα το πρωί… Πείτε το και στα παιδιά σας και κάντε μια κοινή συμφωνία, ότι δηλαδή πρέπει όλοι να αλλάξουμε πρόγραμμα και να σηκωνόμαστε πιο νωρίς επειδή όλοι καθυστερούμε να φύγουμε. Όσα λεπτά πιο γρήγορα καταφέρουμε να είμαστε όλοι έτοιμοι και το κρατήσουμε για πάντα, τόσα λεπτά ύπνου θα κερδίζουμε κάθε μέρα.
AnnaPappa_ChangeEducation_iconNo7 Και τώρα κάτι που μου φάνηκε πολύ-πολύ γλυκό: Τα πολύ μικρά παιδάκια μπορεί να έχουν έντονη την αίσθηση της μοναξιάς όταν κοιμούνται. Έτσι ακριβώς όπως πιστεύουν ότι γίνονται αόρατα όταν έχουν τα ματάκια τους κλειστά. Για το λόγο αυτό χρειάζονται λίγο μαμαδοαγκαλίτσα (ή μπαμπαδοαγκαλίτσα) μόλις ξυπνήσουν. Θυμηθείτε λοιπόν να αφιερώσετε λίγα λεπτά τρυφερότητας και μια δυο κουβεντούλες αγάπης στο παιδάκι σας την ώρα που ξυπνάει, πριν αρχίσει η πρωινή ρουτίνα.
MorningVoice_icon6
AnnaPappa_ChangeEducation_iconNo8 Και μια ακόμα συνταγή, αυτή της επιβράβευσης: Βρείτε κάτι που αρέσει στο παιδί σας να κάνει το πρωί πχ. να βλέπει παιδικά στην τηλεόραση ή να παίζει κάποιο ηλεκτρονικό και αφήστε το για το τέλος της πρωινής ρουτίνας. Αν καταφέρει να είναι έτοιμο πριν την ώρα του, τότε μπορεί να δει λίγα λεπτά τηλεόραση ή να παίξει. Αυτό το «κόλπο» πιάνει σε όλες τις ηλικίες!
AnnaPappa_ChangeEducation_iconNo9 Και τώρα το πιο σημαντικό απ’ όλα: ΓΙΝΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ. Αν το πρόγραμμα λέει να είναι ντυμένα πριν το πρωινό, πρέπει πρώτα να είστε εσείς ντυμένοι πριν το πρωινό. Αν άλλα ζητάτε και άλλα κάνετε, τότε δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα. Ό,τι ισχύει για τους μικρούς πρέπει να ισχύει και για τους μεγάλους. Βγάλτε και εσείς τα δικά σας ρούχα από τη ντουλάπα αποβραδίς. Φάτε το πρωινό σας καθιστοί στο τραπέζι και όχι κάνοντας ταυτόχρονα άλλες δουλειές αν δε θέλετε τα παιδιά σας να τρέχουν γύρω-γύρω στο σπίτι με ένα σάντουιτς στο χέρι.
Θυμηθείτε καλοί γονείς ότι τα παιδιά κάνουν αυτό που βλέπουν εσάς να κάνετε και όχι αυτό που τους λέτε!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
MorningVoice_icon4
Κατερίνα
Πηγή: www.eimaimama.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου