Σελίδες

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Ιt takes two to self-understanding: Η αυτοεικόνα μας επηρεάζεται από τρίτους!


Ο τρόπος που βλέπουμε τον εαυτό μας μπορεί να αλλάξει εαν μοιραστούμε από κοινού εμπειρίες με άλλους!

Δημοσίευση 16/12/13 12:50 μμ
Όταν κοιτάτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη, σας έχει συμβεί ποτέ να αναρωτηθείτε εαν το άτομο που βλέπετε είναι στην πραγματικότητα εσείς; Ίσως όχι. Αλλωστε, αναμενόμενα, νιώθετε οικεία- άνετα- με τη ξεχωριστή, μοναδική εικόνα του εαυτού σας. Εξάλλου... «χρησιμοποιείτε» το ίδιο αυτό πρόσωπο για χρόνια!
Και όμως, μια καινοτόμα μελέτη του Δόκτορος Μάνου Τσακίρη του τμήματος Ψυχολογίας στο Royal Holloway, University of  London, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη- μέχρι τώρα- κοινώς αποδεκτή ιδέα που έχουμε για την αυτοεικόνα μας.
Έρευνα
Η εν λόγω μελέτη φανερώνει για πρώτη φορά πως η εικόνα που έχουμε για το πρόσωπό μας μπορεί, στην πραγματικότητα, να αλλάξει αν μοιραστούμε σχετικές εμπειρίες μας με άλλους ανθρώπους.
Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη αποκαλύπτει πως δεν φαίνεται να αναγνωρίζουμε το ίδιο μας το πρόσωπο στο βαθμό που ίσως νομίζουμε πως το κάνουμε. Με βάση τα ευρήματα, η ικανότητα των συμμετεχόντων να αναγνωρίσουν το πρόσωπό τους άλλαξε όταν παρακολούθησαν το πρόσωπο ενός άλλου ανθρώπου να αγγίζεται, την ίδια στιγμή που αυτοί άγγιζαν το δικό τους πρόσωπο, σαν να κοιτούσαν μέσα από ένα καθρέφτη. Πιο συγκεκριμένα, όταν τους ζητήθηκε να αναγνωρίσουν μια φωτογραφία του δικού τους προσώπου, η εικόνα που διάλεξαν εμπεριείχε και χαρακτηριστικά από το άλλο άτομο που είχαν δει προηγουμένως. Αντίθετα, δεν συνέβη το ίδιο όταν τα δύο πρόσωπα δεν αγγίχτηκαν συγχρονισμένα.
Συμπερασματικά, ο ερευνητή καταλήγει πως το να «μοιραζόμαστε» μια εμπειρία από κοινού με κάποιο άλλο άτομο, μπορεί να αλλάξει την αντίληψη που έχουμε για τον ίδιο μας τον εαυτό. «Αποτέλεσμα του μοιράσματος εμπειριών, είναι να τείνουμε να θεωρούμε τους άλλους ανθρώπους πιο όμοιους με εμάς και αυτό βρίσκει εφαρμογή, φυσικά, στην αναγνώριση του ίδιου του προσώπου μας. Αυτή η διαδικασία μπορεί να βρίσκεται στη βάση κατασκευής της κοινωνικής ταυτότητας του εαυτού μας», επισημαίνει ο Δρ. Τσακίρης, επικεφαλής της μελέτης, η οποία και χρηματοδοτήθηκε από το Συμβούλιο Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας στο Ηνωμένο Βασίλειο (Economic and Social Research Council, UK).
Κατ επέκτασην, τα εν λόγω ευρήματα υποδηλώνουν πως το μοίρασμα εμπειριών μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας, και πιθανώς τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τους άλλους. Ο Δρ. Τσακίρης εξηγεί πως «αν νιώθω ότι είσαι περισσότερο σαν εμένα, τότε ίσως να σου συμπεριφερθώ με διαφορετικό τρόπο. Τώρα, εξετάζουμε το κατά πόσον το μοίρασμα των εμπειριών μπορεί μειώσει την τάση ανάδυσης στερεοτύπων, καθώς και την πιθανή αλλαγή της στάσης μας απέναντι σε ανθρώπους διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, φυλής ή φύλου».  
Τέλος, η έρευνα πάνω στα ζητήματα αυτογνωσίας μπορεί να έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο στην κατανόηση και στήριξη ατόμων που εμφανίζουν ανησυχίες όσον αφορά στην εμφάνισή τους. Το να μοιραστούν τέτοιου είδους αισθητηριακές εμπειρίες μπορεί να απαλύνει αυτές τους τις ανησυχίες, και να μας διαφωτίσει για τους μηχανισμούς που τις προκαλούν!
Επιμέλεια/ Μετάφραση για το Psyhealth: Νταλιακούρα Παναγιώτα, BSc Αγγλικής Φιλολογίας, daliagiota2007@hotmail.com

Πηγή: http://www.psyhealth.gr/portal/Articles/Koinonia-Kosmos/%CE%99t-takes-two-to-self-understanding:-%CE%97-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B7%CF%81%CE%B5%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82!%20psyhealth%20201312161631.php3#.Uq-Q982Pq8w.facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου