Σελίδες

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Αγκαλιάστε τα παιδιά σας! Κάνει καλό!

 Πριν λίγο καιρό και ενώ επισκεπτόμουν μια «νέα» μαμά στο μαιευτήριο άκουσα το ζευγάρι, με το οποίο μοιραζόταν το δωμάτιο, να τη συμβουλεύουν να μην κρατάει συνέχεια το μωρό της αγκαλιά γιατί θα το κακομάθει!!!Η αλήθεια είναι πως θύμωσα πολύ πρώτον για την παρεμβατικότητά τους και δεύτερον γιατί κάτι τέτοιο είναι τελείως παράλογο! Το βέβαιο είναι πως ότι καλύτερο για ένα μωράκι είναι να βρίσκεται στην αγκαλιά της μαμάς του!
Με αφορμή αυτό το περιστατικό θέλησα να παραθέσω τα οφέλη της αγκαλιάς τα οποία είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένα!
Οι αγκαλιές ενισχύουν τα επίπεδα της ωκυτοκίνης ή αλλιώς «ορμόνη της αγάπης», η οποία καταλαγιάζει τα συναισθήματα της μοναξιάς και του θυμού.
Μια παρατεταμένη αγκαλιά αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, όπου με τη σειρά της αυξάνει το αίσθημα της ευτυχίας. Χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης εμπλέκονται στην εμφάνιση κατάθλιψης.
Οι αγκαλιές ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η ελαφριά πίεση στο στέρνο διεγείρει το θύμο αδένα, ο οποίος ρυθμίζει την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων στο σώμα.
Οι αγκαλιές χαλαρώνουν τους μύες, κάτι που βοηθά στη μείωση των σωματικών πόνων. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της αύξησης του κυκλοφορικού στους μαλακούς ιστούς.
Οι αγκαλιές εξισορροπούν το νευρικό σύστημα. Η αλλαγή στην αγωγιμότητα του δέρματος, η επίδραση της υγρασίας και της ηλεκτρικής ενέργειας στο δέρμα υποδηλώνουν ένα πιο ισορροπημένο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα.
Οι αγκαλιές μειώνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης, η οποία εκτός από το ότι σχετίζεται με «στρεσογόνες» ορμόνες, έχει άμεση σχέση με την εναπόθεση του λίπους και την απώλεια μυϊκής μάζας στο σώμα.
Οι αγκαλιές τονώνουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση. Μας χαλαρώνουν συναισθηματικά και μας βοηθούν να συνδεόμαστε με άλλους ανθρώπους.
Και μια προτεινόμενη δοσολογία!
Χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για την επιβίωσή μας. Χρειαζόμαστε 8 αγκαλιές την ημέρα για τη διατήρηση. Χρειαζόμαστε 12 αγκαλιές την ημέρα για την ανάπτυξη.
Και τέλος όπως διάβασα κάπου: “…αν δεν είναι γι’ αγκαλιές ποιος ο λόγος να ‘χεις χέρια… ”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου