Σελίδες

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Διαταραχές του ύπνου


aypnia
Οι δυσκολίες στον ύπνο μπορεί να συμβούν σε οποιοδήποτε άνθρωπο σε οποιαδήποτε ηλικία. Τις περισσότερες φορές το άτομο που υποφέρει από αϋπνία εμφανίζει και άλλες διαταραχές. Οι διαταραχές που συνοδεύουν την αϋπνία είναι: διάφορες διαταραχές του χαρακτήρα, ευερεθιστότητα, δυσανεξία, πονοκεφάλους, χρόνια κόπωση, έλλειψη συγκέντρωσης, αίσθημα απελπισίας ακόμη και κατάθλιψη. Η διαρκής έλλειψη ύπνου πολλές φορές παρακινεί το άτομο να καταφύγει σε κάποια χημική ουσία για να κοιμηθεί που μπορεί να αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο αν δεν χρησιμοποιηθεί με σύνεση και σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του γιατρού. Θα ήταν πολύ καλύτερο να χρησιμοποιηθεί κάποια φυσική ουσία που δεν περιέχει χημικά και δεν ελλοχεύει τον κίνδυνο του εθισμού.
Οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να εμφανιστούν με διάφορες μορφές:
  • Ανησυχία το βράδυ που προέρχεται από την πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης ή την ενασχόληση με το ίντερνετ. Λόγω της βραδινής αυτής δραστηριότητας το σώμα παράγει ορμόνες για να μας κρατήσει ξύπνιους και συγκεντρωμένους. Οπότε όταν πια έρθει η ώρα να πάτε για ύπνο το σώμα σας παραμένει ξύπνιο.
  • Ξύπνημα στη μέση της νύχτας. Τα άτομα που κοιμούνται αμέσως και μια συνηθισμένη ώρα μπορεί να ξυπνήσουν στις 2 ή στις 3 το πρωί και να μην μπορούν να κοιμηθούν μέχρι το πρωί αφού σκέφτονται τα καθήκοντα της επόμενης ημέρας τους.
  • Άτομα που ξυπνάνε το πρωί και νιώθουν σαν να μην έχουν κοιμηθεί. Αυτό συνήθως οφείλεται σε έντονο άγχος και ανησυχία.
  • Δυσκολία στον ύπνο λόγω της πλεονάζουσας ενέργειας που έχετε από τις ασχολίες της ημέρας.
  • Προβλήματα ύπνου μετά από έντονη θλίψη ή από κάποια αρρώστια ή ακόμη και από κάποιον εφιάλτη. Τα άτομα ως μια παθολογική άμυνα δεν χαλαρώνουν για να κοιμηθούν ώστε να μην βιώσουν σε όνειρο αυτή την τραυματική κατάσταση.
  • Προβλήματα στον ύπνο που οφείλονται σε υπερβολική ψυχική ή σωματική κόπωση.
Πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις διάφορες διαταραχές του ύπνου όμως:
  1. Μην κοιμάστε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  2. Ασκηθείτε καθημερινά νωρίς το πρωί.
  3. Φροντίστε να εκτίθεστε επαρκώς στον ήλιο καθημερινά.
  4. Αποφύγετε τα βαριά γεύματα πριν τον ύπνο, αλλά μην πάτε και πεινασμένοι για ύπνο. Ένα ποτήρι ζεστό γάλα μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε.
  5. Σταματήστε το κάπνισμα.
  6. Πιείτε καφέ ή όποια άλλη πηγή καφεΐνης το πρωί και σε περιορισμένες ποσότητες.
  7. Μην πίνετε αλκοόλ τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν κοιμηθείτε. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ φέρνει υπνηλία αλλά προκαλεί συχνοουρία κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  8. Φροντίστε το δωμάτιο που κοιμάστε να έχει ιδανικές συνθήκες (χωρίς θόρυβο, θερμοκρασία γύρω στους 20°C, χωρίς πολύ φως, κλπ.).
  9. Εκτελέστε ένα τελετουργικό πριν πάτε για ύπνο (το βούρτσισμα των δοντιών, το πλύσιμο του προσώπου σας, κτλ). Ένα ζεστό μπάνιο πριν τον ύπνο θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.
  10. Αδειάστε την κύστη σας πριν τον ύπνο.
  11. Αποσπάστε από το μυαλό σας, με τον τρόπο που προτιμάτε, τις ανησυχίες της ημέρας.
  12. Πριν κοιμηθείτε χαλαρώστε διαβάζοντας ένα βιβλίο ή ακούγοντας χαλαρωτική μουσική.
  13. Κοιμηθείτε με άνετα ρούχα που δεν σας σφίγγουν.
  14. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν κάποιο από τα φάρμακα που παίρνετε μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιο και, αν ναι, ζητήστε να το αντικαταστήσετε με κάποιο άλλο.
  15. Εάν χρησιμοποιείτε φάρμακα για να κοιμηθείτε φροντίστε να είναι για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Ηρεμήστε, νιώστε ασφάλεια και συνειδητοποιήστε ότι το άγχος και το διαρκές τρέξιμο για να τα προλάβετε όλα δεν σας βοηθά. Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την σωματική και ψυχολογική μας υγεία. Η καλύτερη θεραπεία για τον άνθρωπο είναι ένας καλός και ήρεμος ύπνος.
Το Κλειδί της Σκέψης –www.tokleidi.com
Τα ζώα ξυπνούν πρώτα από το πρόσωπο και μετά από το σώμα.
Στους ανθρώπους το σώμα ξυπνά πριν ξυπνήσει το πρόσωπο.
Το ζώο κοιμάται μέσα στο σώμα του,
ο άνθρωπος κοιμάται με το σώμα μέσα στο μυαλό του.
Malcolm de Chazal
Βιβλιογραφία: Αντιμετωπίστε την αϋπνία, Shawn Currie – Keith Wilson, Εκδ. Φυτράκης
Νικήστε την αϋπνία, Paul McKenna, Εκδ. Αλκυών

Πηγή: http://www.tokleidi.com/2013/07/diataraxes-tou-ypnou/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου