Σελίδες

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Το παραμύθι ως μέσο της φροντίδας του παιδιού


paramythi
Το παραμύθι εμπλουτίζει την ύπαρξη του παιδιού με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Το παραμύθι, ενώ είναι διασκεδαστικό για το παιδί, μας επιτρέπει να το γνωρίσουμε και να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. Ένα παραμύθι είναι ένα βιβλίο που μπορεί στην μικρή του παιδική ιστορία να καταπιάνεται με πολλά διαφορετικά θέματα. Από τις σελίδες του περνούν θέματα όπως η ειρήνη, η φιλία, η αγάπη,η δικαιοσύνη, η συγχώρεση και τόσα άλλα.
Το παραμύθι συμβάλλει αναμφίβολα στο να μπορεί το παιδί να στρέψει την προσοχή του κάπου αλλά επίσης τρέφει και διεγείρει τη φαντασία του. Την ίδια στιγμή, χρησιμοποιώντας μια γλώσσα κατανοητή για το παιδί αντιμετωπίζει οικουμενικά ανθρώπινα προβλήματα, επιθυμίες, προσδοκίες, φόβους, αγωνίες και απογοητεύσεις. Μπορεί, έτσι, να γίνει ένα όργανο φροντίδας για το παιδί, καθώς του επιτρέπει να εξοικειωθεί με τη φύση και το περιεχόμενο του ασυνείδητου του, όχι μέσα από μια λογική κατανόηση, αλλά μέσα από μια αλληλεπίδραση με τη φαντασία του, με δικές του συναισθηματικές εμπειρίες και με τον εσωτερικό του κόσμο. Τα παραμύθια μαθαίνουν στο παιδί ότι ο αγώνας ενάντια στην σκληρότητα της ζωής δεν είναι αναπόφευκτος αλλά είναι ένα μέσο που οδηγεί στον εμπλουτισμό της ζωής μας αλλά και στην προσωπική μας ανάπτυξη ώστε να αντιμετωπίσουμε κάθε μικρό ή μεγάλο εμπόδιο.
Το παιδί μέσω των συμβολικών μηνυμάτων που περιέχει κάθε παραμύθι, είναι σε θέση να εσωτερικεύσει αυτά τα μηνύματα και να τα χρησιμοποιήσει για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και τα προβλήματα που το ταλαιπωρούν. Μέσω της ταύτισης με τους χαρακτήρες του παραμυθιού, που το παιδί σε αυτό το στάδιο της ζωής του αισθάνεται πιο κοντά στον εαυτό του, θα εμπλουτίσει τον εσωτερικό του κόσμο, την υπαρξιακή του κατάσταση και θα οικοδομήσει ένα κομμάτι της ταυτότητάς του. Η χρήση του παραμυθιού είναι πολύ αποτελεσματική στη θεραπεία γιατί βοηθάει το παιδί να χτίσει την προσωπική ιστορία του παραμυθιού. Η καθαρτική δύναμη της φαντασίας είναι ένα ισχυρό και καταπληκτικά θεραπευτικό μέσο για κάθε παιδί.
Το ταξίδι στη χώρα των παραμυθιών είναι πολύ σημαντικό για το παιδί που θα έχει την δυνατότητα να μάθει, να αντιμετωπίσει τους φόβους, τα εμπόδια, να δει τον εαυτό του μέσα από τους διαφορετικούς χαρακτήρες των παραμυθιών και να αναπτύξει την σκέψη και την φαντασία του. Η συμβολική γλώσσα, ο κόσμος του φανταστικού, οι πολύχρωμοι ήρωες, το παιχνίδι θα βοηθήσουν το παιδί να έχει μια ολόπλευρη και ισορροπημένη ανάπτυξη.
Οτιδήποτε βλέπεις μπορεί να γίνει ένα παραμύθι
και μπορείς να βγάλεις μια ιστορία από οτιδήποτε αγγίξεις.
Hans Christian Andersen
Βιβλιογραφία: Η Παιδαγωγική και Διδακτική αξιοποίηση του παραμυθιού, Συλλογικό, Εκδ. Γρηγόρης Μ.Π.
Ο ρόλος του Παραμυθιού και της μαριονέτας στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών, Δημήτρης Κ. Σαρρής, Εκδ. Άνθρωπος

Πηγή:
http://www.tokleidi.com/2013/09/to-paramythi-os-meso-frontidas-toy-paidiou/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου