Σελίδες

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Πως να σταματήσει το παιδί σου να πιπιλάει το δάκτυλό του

 Χρήσιμες συμβουλές για να «κόψει» αυτήν την συνήθεια

.
Όσο γλυκιά και αν είναι η εικόνα ενός μικρού παιδιού να πιπιλάει το δάκτυλό του, άλλοι τόσοι είναι οι προβληματισμοί των γονιών για το πώς θα σταματήσουν αυτή τη συνήθεια. 
Το πιπίλισμα χαρακτηρίζεται ως μια φυσιολογική συμπεριφορά στα βρέφη αλλά και στα νήπια ως τριών ετών. 

Η συμπεριφορά αυτή, σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται να ηρεμεί τα παιδιά, να τα κάνει να νιώθουν ασφάλεια και συγχρόνως να τα ανακουφίζει από τυχόν ενοχλήσεις στα ούλα. Όταν όμως αυτή η συνήθεια δεν κόβεται, αρκετοί γονείς προβληματίζονται για το πώς θα βοηθήσουν το παιδί τους, να σταματήσει να πιπιλάει το δάκτυλό του.
Δείτε παρακάτω κάποιες χρήσιμες συμβουλές ώστε το μικρό σας να κόψει τη συνήθεια αυτή:
  • Αρχικά διακόψτε οποιαδήποτε συμπεριφορά  που γεμίζει άγχος το παιδί και τελικά ενισχύει το πιπίλισμα του δακτύλου.
  • Για να του αποσπάσατε την προσοχή, μπορείτε να του προτείνεται κάποιο παιχνίδι, π. χ. ένα μαλακό κουκλάκι, μία πετσετούλα ή μία κουβερτούλα. Κάτι, δηλαδή, που να μπορεί να το κρατάει στα χεράκια του, για να ηρεμεί.
  • Να του φοράτε γάντια στον ύπνο του ή γενικά όποτε βλέπετε ότι έχει την τάση να βάζει το δάχτυλο στο στόμα.
  • Χρησιμοποιείστε μια σειρά από θετικές επιβραβεύσεις για να αποφύγετε το πιπίλισμα. Για παράδειγμα, όταν κάθεται στην τηλεόραση και δεν βάζει το δάχτυλο στο στόμα, να του πέιτε: «Μπράβο, που κάθισες στην τηλεόραση και σε είδα να μην βάζεις το χέρι στο στόμα».
  • Προσπαθείτε μέσα στην ημέρα να τα έχετε απασχολημένα ζωγραφίζοντας ή φτιάχνοντας ένα πάζλ.
  • Δημιουργήστε άλλες ρουτίνες ύπνου, ώστε να ηρεμεί πριν κοιμηθεί και να μην χρειάζεται να πιπιλίσει το δάχτυλο του. Για παράδειγμα να πίνει ζεστό γάλα, ή άλλο ρόφημα που το ανακουφίζει. Ή να κάνει ζεστό μπάνιο. Αν βάλει το δάκτυλο στο στόμα του, ενώ κοιμάται, τραβήξτε το απαλά, χωρίς να το ξυπνήσετε.
  • Ζητήστε τη βοήθεια ενός παιδοδοντιάτρου! Θα σας προτείνει λύσεις και θα μιλήσει και ο ίδιος στο παιδί, γεγονός που συνήθως έχει αποτέλεσμα.
  • Αν το παιδί συνεχίζει μέχρι τα 3-4 του χρόνια να πιπιλάει το δάχτυλο του, τότε μπορεί να προκαλέσει πολλά ορθοδοντικά προβλήματα.
Με σωστούς χειρισμούς, υπομονή και επιμονή, το παιδί θα αφήσει πίσω του αυτή την κακή συνήθεια χωρίς καμία επίπτωση στην μετέπειτα ανάπτυξή του.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου